- ok.210 g mąki pszennej
- ok. 380 ml mleka
- 2 jajka
- sól, olej do smażenia
- dodatkowo ser biały i ewentualnie śmietana
Przygotowanie :
- Do mleka wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli i roztrzepane dokładnie jajka, połączyć. Pozostawić na kilka minut, jesli wyjdzie nam za gęste mozna dodać odrobinę wody i ponownie wymieszać.
- Naleśniki smażyć na patelni z obu stron na rumiano
- Po usmażeniu posmarować serem roztartym ze śmietaną
- Polać sosem.
Składniki na sos śliwkowy:
- ok. szklanki mrożonych wypestkowanych śliwek
- ok. 3 łyżek cukru, ale tak naprawdę dodać wg swojego smaku
- sok z cytryny ewentualnie ocet winny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka łyżek wody
Przygotowanie sosu:
- Śliwki wsypać do małego garnuszka, wsypac cukier, wlać kilka łyżek wody i gotować pod przykryciem do momentu, aż śliwki się choć częściowo rozpadną, wystudzić
- W kilku łyżkach wody rozmieszać czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej
- Przestudzone, rozgotowane śliwki zmiksować, ponownie zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną z wodą, sok z cytryny do smaku, zagotować tak by uzyskać gęsty sos.
Pyszności! Sos śliwkowy brzmi świetnie:D
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie ten sos śliwkowy - spróbuję koniecznie, bo lubię śliwki :)
OdpowiedzUsuńJa też się skuszę!
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńnaleśniki bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńale mam ochotę na takie jedzonko . Naleśniki są zachwycające. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńWspaniałe:) Uwielbiam śliwki węgierki.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Takiego sosu nie jadłam chętnie zrobię jak będą śliwki.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń