czwartek, 25 maja 2017

Naleśniki z sosem śliwkowym

Na świeże śliwki jeszcze nie czas, ale do zrobienia sosu można wykorzystać mrożone. Miałam mrożone węgarki i one były tu użyte :)



Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • ok.210 g mąki pszennej
  • ok. 380 ml mleka
  • 2 jajka
  • sól, olej do smażenia
  • dodatkowo ser biały i ewentualnie śmietana


Przygotowanie :
  1. Do mleka wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli i roztrzepane dokładnie jajka, połączyć. Pozostawić na kilka minut, jesli wyjdzie nam za gęste mozna dodać odrobinę wody i ponownie wymieszać.
  2. Naleśniki smażyć na patelni z obu stron na rumiano
  3. Po usmażeniu posmarować serem roztartym ze śmietaną
  4. Polać sosem.

Składniki na sos śliwkowy:
  • ok. szklanki mrożonych wypestkowanych śliwek
  • ok. 3 łyżek cukru, ale tak naprawdę dodać wg swojego smaku
  • sok z cytryny ewentualnie ocet winny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżek wody
Przygotowanie sosu:
  1. Śliwki wsypać do małego garnuszka, wsypac cukier, wlać kilka łyżek wody i gotować pod przykryciem do momentu, aż śliwki się choć częściowo rozpadną, wystudzić
  2. W kilku łyżkach wody rozmieszać czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej
  3. Przestudzone, rozgotowane śliwki zmiksować, ponownie zagotować i dodać mąkę ziemniaczaną z wodą, sok z cytryny do smaku, zagotować tak by uzyskać gęsty sos.

8 komentarzy:

  1. Pyszności! Sos śliwkowy brzmi świetnie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaciekawił mnie ten sos śliwkowy - spróbuję koniecznie, bo lubię śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniki bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale mam ochotę na takie jedzonko . Naleśniki są zachwycające. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe:) Uwielbiam śliwki węgierki.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego sosu nie jadłam chętnie zrobię jak będą śliwki.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...