Jeśli będzie nam smakować to wypiek powtórzymy :)
Składniki na ciasto, spód :
- 1 i 1/2 szklanki maki pszennej
- 13 dag masła
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową :
- 90 dag twarożku kanapkowo- sernikowego Wieluń- Mój Ulubiony
- 6 jaj
- 20 dag cukru
- 20 dag masła
- 1 budyń czekoladowy
- 1 łyżka kakao
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie ciasta:
- Miękkie masło połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać roztrzepane jajka, kakao, szczyptę soli
- Dokładnie połączyć składniki
- Wylepić dno wysmarowanej tłuszczem foremki (24 cm) -piec ok. 30 min. w temp. 180-190*C
Przygotowanie masy serowej:
- Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodawać po jednym jajku i ciągle ucierać
- Dokładać ser i ucierać, wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną i kakao - utrzeć dokładnie
- Na wysmarowaną blaszkę wyłożyć masę piernikową i podpiec, potem wylać masę serową i upiec całość w temp. 170-180 *C ok. 1 godz.
- Po ostudzeniu udekoruj polewą.
bjka!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy serniki i możemy je jeść na okrągło, tak samo jak pierniczki:)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! :D Pycha :)
OdpowiedzUsuńLudzkie pojęcie przechodzi, jak to smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńJeszcze sernika o zapachu korzeni nie jadłam, bardzo mnie zaciekawił i na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Agness :)
Cóż za cudowne połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
U Ciebie zawsze można znaleźć wspaniałe smakołyki. Jaki nietypowy sernik :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję,a sernikjest naprawdę pyszny.Pozdrawiam
UsuńPyszności! Uwielbiam domowy serniko-piernik:D
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń