Pojawił się agrest, można kupić gotowy dżem z tych owoców, ale zawsze można zrobić go samemu...
- 1 kg agrestu
- cukier
- dżemix uniwersalny 2:1
Przygotowanie :
- Umyte owoce lekko ugniotłam, dosypałam środek żelujący i dokładnie wymieszałam
- Zagotowałam ciągle mieszając
- Dodałam 50 dag cukru i ponownie całość zagotowałam, od momentu zagotowania trzymałam masę na ogniu około 2 min.
- Zdjęłam garnek z ognia i mieszałam aż do zniknięcia piany
- Dżem przelałam do idealnie czystych słoiczków, napełniałam je prawie pod sam brzeg.
Taki dżem można zrobić z innym środkiem żelującym.
Jeśli dodamy do masy owocowej kilka kropel soku z cytryny to możemy uzyskać ładny kolor dżemu :)
Agrest w sam sobie posiada właściwości żelujące, ale by dżem był stabilniejszy
użyłam dżemixu.
Jeśli dodamy do masy owocowej kilka kropel soku z cytryny to możemy uzyskać ładny kolor dżemu :)
Agrest w sam sobie posiada właściwości żelujące, ale by dżem był stabilniejszy
użyłam dżemixu.
Takiego dżemu to jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię agrest:)
OdpowiedzUsuńAgrest bardzo lubię i ten dżemik na pewno bardzo by mi przypadł do gustu :)
OdpowiedzUsuńMmm.. może sobie taki zrobię bo jeszcze takiego nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dżem agrestowy - tylko domowy !!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJuż bardzo długo nie jadłam agrestu.
OdpowiedzUsuńTaki dżem na pewno jest bardzo smaczny.
Pozdrowienia :)
Pyszny dżemik -:)
OdpowiedzUsuńja w tym roku robię dżemy na pektynie i prawie bez cukru :)
OdpowiedzUsuń