środa, 5 lipca 2017

Kompot z czerwonych i białych porzeczek


Składniki :

  • 1 kg porzeczek( pół na pół białe i czerwone )
  • cukier


Przygotowanie :
  1. Porzeczki umyć i oderwać od gałązek
  2. Do ok.1 i 3/4 l. ciepłej wody wsypać cukier wg swojego smaku i wymieszać do rozpuszczenia
  3. Do umytych słoików wsypać porzeczki i zalać je ciepłym syropem po brzegi
  4. Krawędzie słoików wytrzeć do sucha i zakręcić suchymi  dekielkami, pasteryzować w garnku wpierw w letniej wodzie, a gdy woda zacznie delikatnie wrzeć pozostawić je ok. 15 min. we wrzątku.
  5. Słoiki z kompotem pozostawić w wodzie do wystudzenia.
Podzieliłam porzeczki na 4 duże słoiki.


A tu przepis jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez sokownika.

8 komentarzy:

  1. Idealny do obiadku:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny kompocik :) Już podstawiam kubeczek i proszę mnie poczęstować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpiękniejsze są kolory.
    Kompoty w naszych narodowych barwach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To najlepsze picie - kompot. Kiedyś nagotowałam sie kompotów z róznych owoców. Obecnie nikt nie chce ich pić. Domownicy wolą gotowe soki.
    Zdjęcie rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie wyglądają te kompoty! Uwielbiam porzeczki,ale u nas bardzo rzadko bywają w sprzedaży. Ja swoje krzaki dopiero posadziłam... Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny kompocik :) Pięknie on wygląda w tych słoiczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy z porzeczek czerwonych nie robiłam kompotu na zimę. Zawsze soki i soki... i nie miał kto tego potem pić. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...