Składniki :
- 1 kg porzeczek( pół na pół białe i czerwone )
- cukier
Przygotowanie :
- Porzeczki umyć i oderwać od gałązek
- Do ok.1 i 3/4 l. ciepłej wody wsypać cukier wg swojego smaku i wymieszać do rozpuszczenia
- Do umytych słoików wsypać porzeczki i zalać je ciepłym syropem po brzegi
- Krawędzie słoików wytrzeć do sucha i zakręcić suchymi dekielkami, pasteryzować w garnku wpierw w letniej wodzie, a gdy woda zacznie delikatnie wrzeć pozostawić je ok. 15 min. we wrzątku.
- Słoiki z kompotem pozostawić w wodzie do wystudzenia.
Podzieliłam porzeczki na 4 duże słoiki.
A tu przepis jak zrobić sok z czarnej porzeczki bez sokownika.
Uwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńIdealny do obiadku:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny kompocik :) Już podstawiam kubeczek i proszę mnie poczęstować ;)
OdpowiedzUsuńNajpiękniejsze są kolory.
OdpowiedzUsuńKompoty w naszych narodowych barwach :)
To najlepsze picie - kompot. Kiedyś nagotowałam sie kompotów z róznych owoców. Obecnie nikt nie chce ich pić. Domownicy wolą gotowe soki.
OdpowiedzUsuńZdjęcie rewelacyjne.
Przepięknie wyglądają te kompoty! Uwielbiam porzeczki,ale u nas bardzo rzadko bywają w sprzedaży. Ja swoje krzaki dopiero posadziłam... Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPyszny kompocik :) Pięknie on wygląda w tych słoiczkach :)
OdpowiedzUsuńNigdy z porzeczek czerwonych nie robiłam kompotu na zimę. Zawsze soki i soki... i nie miał kto tego potem pić. :)
OdpowiedzUsuń