Składniki na masę serową:
- 800 g jogurtu typu greckiego
- 250 g serka kremowego ricotta
- 6 jajek
- 1/2 szklanki oleju
- 2 x 40 g budyniu waniliowego (proszek)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Polewę zrobiłam z soku z wiśni, cukru i żelatyny.
Dodatkowo:
biszkopty lub herbatniki na dno formy.
Przygotowanie :
- Żółtka oddzielamy od białek i razem ze szklanką cukru i ucieramy na tzw. puch.
- Dodajemy stopniowo olej, cały czas miksujemy na średnich obrotach.
- Następnie dodajemy stopniowo jogurt, potem serek i miksujemy
- Proszek budyniowy, proszek do pieczenia przesiewamy do masy i miksujemy
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą serową.
- Dno tortownicy o śr. 24 cm wykładamy biszkoptami, wylewamy masę. Pieczemy w temp. 180*C przez ok. 50-60 min. Wierzch ciasta powinien być zarumieniony.
- Po upieczeniu ciasto zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż do całkowitego wystudzenia. Następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Polewamy przygotowaną polewą z tężejącego soku z wiśni.
przepis stąd wg moich modyfikacji.
Wspaniałe ciacho ☺
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:) Ja właśnie upiekłam placek z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńPychotka!!! Wygląda bardzo apetycznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie . Serniki jakie by nie były zawsze cieszą się powodzeniem na wszystkich imprezach. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńChętnie Twój sernik spróbuje.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny sernik. Poproszę o kawałek do kawki. Mniamm ❤💛
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda! Uwielbiam serniki!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!:)
xxBasia
Wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciacho :) i taka lekka struktura po przekrojeniu :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny, tak bardzo delikatnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń..aż ślinka cieknie na jego widok :D
OdpowiedzUsuńsernikom mówię duże TAK! :) Fajne połączenie ;)
OdpowiedzUsuń