poniedziałek, 22 stycznia 2018

Marchewka z białą kapustą na chrupko


Tym razem miałam pomysł na trochę inną wersję kapusty niż tradycyjna.




Składniki :

  • połowa główki małej, białej kapusty
  • 3 marchewki
  • cebula
  • kilka ziaren pieprzu czarnego, liść laurowy
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz czarny mielony i ziołowy, majeranek, zioła prowansalskie
  • cukier, ocet jabłkowy

Przygotowanie :
  1. Kapustę pokroić dość grubo, obraną marchew pokroić w plasterki, cebulę w kostkę
  2. Do garnuszka włożyć marchew, zalać szklanką wody, dołożyć liść laurowy, pieprz- gotować do lekkiej miękkości marchwi
  3. W czasie gotowania marchwi pokroić kapustę, umyć dołożyć do garnka
  4. Cebulę przesmażyć, dołożyć do kapusty i marchwi, wymieszać
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, majerankiem i ziołami prowansalskimi, jeśli trzeba cukrem i ewentualnie łyżką octu, zagotować całość. 

Kapustę pokroiłam dość grubo, gotowałam tak by pozostała chrupka.
Do kopytek czy klusek śląskich taka kapusta będzie super :)



9 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie, chrupałabym. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skąd miałaś marchewkę? Z własnej hodowli, czy z marketu? To jednak robi różnicę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziemniaki i warzywa kupuję ma zimę od zaprzyjaźnionego rolnika. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne są Twoje dania. Wszystkie smaczne i zdrowe.
    Serdecznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisuję ten przepis,bo bardzo mi się spodobał.I zaraz go wypróbuję.Pozdrawiam Cię, Urszulko serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosty i na pewno smaczny pomysł na kapustkę ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...