piątek, 23 lutego 2018

Placuszki brukselkowe


Składniki :

  • ok. 30 dag brukselki
  • 3-4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
  1. Brukselkę ugotować dość krótko w wodzie ze solą i odrobiną cukru- po przestudzeniu i osączeniu zmiksować
  2. Dodać mąkę, jajko i sól- zmiksować
  3. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano.

Masa konsystencją przypomina tę na placuszki ziemniaczane. Moja była nawet ciut ściślejsza.

11 komentarzy:

  1. Pyszny pomysł!
    Porywam jednego placuszka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem fanką brukselki, ale placuszków nie jadłam! Dla mnie super opcja, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię brukselkę ale placuszków nigdy nie jadłam.Z przepisu skorzystam bo placuszki wyglądają bardzo smakowicie.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. A to niespodzianka !! Nie wiedziałam że z brukselki można wyczarować takie apetyczne placki !!
    Dzięki za przepis !
    Pozdrawiam serdecnzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja Martunia niestety musiała przejść na dietę bez zbóż (tylko ryż) i laktozy. Jak myślisz, udałyby się z mąką ryżową albo ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, niewiele tracisz. Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. Takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. z brukselką ?? Ale fajny pomysł.Trzeba spróbować,tylko najpierw lenia do gotowania pogonić:):):)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł na placuszki, muszę kiedyś takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, jakie ja lubię "smakować" takie potrawy...
    Moc pozdrowień.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...