Składniki :
- 20 dag masła + masło do formy
- 1 szklanka dobrego kakao + 3 łyżki do posypania formy
- 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy
- 1/2 szklanki whisky
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1,25 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- kilka kropli olejku waniliowego
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 160*C. Tortownicę smarujemy masłem, spód i boki oprószamy 3 łyżkami kakao. Strząsamy nadmiar.
- Na małym ogniu podgrzewamy kawę z whisky, masłem, cukrem i kakao, stale mieszając, aż masło się stopi. Wlewamy mieszaninę do miski, odstawiamy na 5 min.
- W tym czasie mieszamy mąkę z sodą i solą. Ucieramy jajka z wanilią, powoli wlewamy do masy czekoladowej, stale ucierając mikserem.
- Wsypujemy porcjami mąkę, miksując na najniższych obrotach. Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy 40-50 min. (patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu).
- Ciasto pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie, a potem okrawamy brzegi nożem i wyjmujemy.
przepis stąd
Piekłam z połowy podanych składników, w foremce na babki z kominem o górnej średnicy 24 cm.
Ciasto jest intensywnie kakaowe w smaku.
O tak! czekolada i whisky, żadnego mleka nie trzeba dodawać ;-D
OdpowiedzUsuńPiękna! Wygląda bardzo apetycznie! Radosnych, zdrowych, pogodnych Świąt Wielkiej Nocy, wszystkiego co najlepsze!
OdpowiedzUsuńCzekolada i whisky to cudowne połączenie!
OdpowiedzUsuńPięknego i pysznego świętowania.
Życzę Ci bardzo szczęśliwych Świąt Wielkanocnych wypełnionych miłością i szczęściem.
OdpowiedzUsuńCzekolada i whiskey - mmm!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna babeczka :-)
OdpowiedzUsuńjak pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń