Ta propozycja dla tych którym mięsa trudno sobie odmówić.
A w Święta na pewno coś mięsnego i na moim stole się pojawi :)
Składniki :
- ok. 50 dag mięsa z dzika- chuda szynka
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego - tłusty boczek
- kasza manna lub bułka tarta
- cebula
- 2 jajka
- sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona
Przygotowanie :
- Zmielić obydwa rodzaje mięsa
- Dodać do niego pokrojoną przesmażoną cebulę, jajka, kaszę mannę lub bułkę tartą przyprawy - wyrobić dokładnie
- Przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm, piec w temp. 180-190 *C
Moje uwagi:
Obydwa mięsa należy zmielić na drobnych oczkach, wtedy przy krojeniu nie będzie się kruszyć. Boczek nie powinien być chudy, bo mięso z dzika jest już chude.
Obydwa mięsa należy zmielić na drobnych oczkach, wtedy przy krojeniu nie będzie się kruszyć. Boczek nie powinien być chudy, bo mięso z dzika jest już chude.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno klops jest smaczny.:)Mój M. lubi dziczyznę.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka.
Pożywny ;)
OdpowiedzUsuńTaka pieczeń jest super.Robię na Wielkanoc ale bez dziczyzny,do środka wkładam ugotowane jajka,bardzo ładnie wygląda gdy jest pokrojony.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię mięso mielone; uwielbiam takie klopsy :)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz takie coś widzę, ale chętnie bym spróbowała ;) myślę, że mój narzeczony byłby zachwycony ;)
OdpowiedzUsuń