środa, 28 marca 2018

Klops z mięsa mieszanego


      Ta propozycja dla tych którym mięsa trudno sobie odmówić.
     A w Święta na pewno coś mięsnego i na moim stole się pojawi :)                       



Składniki :


  • ok. 50 dag mięsa z dzika- chuda szynka
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego - tłusty boczek
  • kasza manna lub bułka tarta
  • cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona

Przygotowanie :
  1. Zmielić obydwa rodzaje mięsa 
  2. Dodać do niego pokrojoną przesmażoną cebulę, jajka, kaszę mannę lub bułkę tartą przyprawy - wyrobić dokładnie  
  3. Przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm, piec w temp. 180-190 *C
Moje uwagi:
Obydwa mięsa należy zmielić na drobnych oczkach, wtedy przy krojeniu nie będzie się kruszyć. Boczek nie powinien być chudy, bo mięso z dzika jest już chude.



6 komentarzy:

  1. Na pewno klops jest smaczny.:)Mój M. lubi dziczyznę.
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka pieczeń jest super.Robię na Wielkanoc ale bez dziczyzny,do środka wkładam ugotowane jajka,bardzo ładnie wygląda gdy jest pokrojony.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię mięso mielone; uwielbiam takie klopsy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pierwszy raz takie coś widzę, ale chętnie bym spróbowała ;) myślę, że mój narzeczony byłby zachwycony ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...