czwartek, 29 marca 2018

Ciasto czekoladowe z whisky



Składniki :
  • 20 dag masła + masło do formy 
  • 1 szklanka dobrego kakao + 3 łyżki do posypania formy 
  • 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 1/2 szklanki whisky
  • 2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki mąki 
  • 1,25 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 duże jajka
  • kilka kropli olejku waniliowego 



Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 160*C. Tortownicę smarujemy masłem, spód i boki oprószamy 3 łyżkami kakao. Strząsamy nadmiar. 
  2. Na małym ogniu podgrzewamy kawę z whisky, masłem, cukrem i kakao, stale mieszając, aż masło się stopi. Wlewamy mieszaninę do miski, odstawiamy na 5 min.
  3. W tym czasie mieszamy mąkę z sodą i solą. Ucieramy jajka z wanilią, powoli wlewamy do masy czekoladowej, stale ucierając mikserem. 
  4. Wsypujemy porcjami mąkę, miksując na najniższych obrotach. Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy 40-50 min. (patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu).
  5. Ciasto pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie, a potem okrawamy brzegi nożem i wyjmujemy.

przepis stąd


                                   Myślę, że alkohol można zastąpić mlekiem.
Piekłam z połowy podanych składników, w foremce na babki z kominem o górnej średnicy 24 cm.
Ciasto jest intensywnie kakaowe w smaku.

7 komentarzy:

  1. O tak! czekolada i whisky, żadnego mleka nie trzeba dodawać ;-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna! Wygląda bardzo apetycznie! Radosnych, zdrowych, pogodnych Świąt Wielkiej Nocy, wszystkiego co najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada i whisky to cudowne połączenie!
    Pięknego i pysznego świętowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Życzę Ci bardzo szczęśliwych Świąt Wielkanocnych wypełnionych miłością i szczęściem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...