poniedziałek, 26 marca 2018

Ciasto czekoladowe


Składniki :

  • 80 g masła 
  • 100 g czekolady deserowej (ciemnej słodzonej) lub po 50 g gorzkiej i mlecznej 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 2 jajka 
  • 150 g cukru 
  • 150 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 



Polewa:
  • 100 g czekolady deserowej 
  • 50 g masła
  • plus powidła śliwkowe



Przygotowanie:

  1. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175*C 
  2. W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać na gładką masę. Można czekoladę i masło rozpuścić w łaźni wodnej - to bezpieczniej by masa się nie zważyła
  3. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę
  4. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. 
  5. Do mąki dodać ubite jajka oraz masę czekoladową, zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto 
  6. Wyłożyć je do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 43 min. do suchego patyczka (w większej niż 21 cm formie, ciasto będzie piekło się krócej, ok. 30 - 35 min. sprawdzamy to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym ciastem) 
  7. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i studzić przez ok. 30 min. w formie, następnie wyłożyć na paterę
  8. Do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu ( a najlepiej zrobić to w łaźni wodnej), aż czekolada i masło się roztopi, wymieszać dokładnie do połączenia składników. Kiedy ciasto lekko przestygło posmarowałam je po wierzchu powidłami śliwkowymi, a dopiero potem polałam stygnącą polewą.

przepis stąd

W moim piepkarniku ciasto piekłam 40 min.
A forma miała 24 cm średnicy. Lepiej piec w mniejszej, to ciasto bedzie wtedy wyższe.
Robi sie je szybko, jest smaczne, gdy powtórzę wypiek to dodam do niego garść lub dwie rodzynek :)

12 komentarzy:

  1. Czasami robię takie ciasto. Bardzo szybko się je robi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba to ciasto. Szczęśliwych Świąt Urszulko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moj mąż byłby zachwycony! Trochę poserfowałam po Twoim blogu i chętnie zostanę na dłużej ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi smaka a tu trzeba ograniczać ale na święta może upiekę...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie szybkie ciasta , czekoladowe zawsze są pyszne. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na każdą okazję i bez okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie:)) Wielkanocne serdeczności, miłości i radości życzy Bea:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasta czekoladowego nigdy za wiele ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...