środa, 14 marca 2018

Zupa z mrożonych warzyw na patelnię

Tym razem " warzywa na patelnię" wykorzystałam na zupę.
Na pewno nie jest to mój odkrywczy pomysł, ale w momencie gdy mam mało czasu na przygotowanie obiadu- sięgam po ten patent.



Składniki :

  • u mnie opakowanie warzyw na patelnię orientalnych- 750 g hortexu
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • sól, pieprz do smaku
  • ok 1 l. wody
  • majeranek, malutka płaska łyżeczka czerwonej, wędzonej papryki
  • ewentualnie łyżka mąki lub śmietana
  • olej do smażenia, u mnie ryżowy


Przygotowanie:
  1. Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do wody w której jest liść laurowy, ugotować je na pół miękko
  2. Warzywa wysypać na dużą patelnie z rozgrzanym olejem i krótko przesmażyć, potem wrzucić do ziemniaków z cebulą i liściem, ugotować wszystkie składniki
  3. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gotową przyprawą w małej saszetce ( dołączona do mrożonek)
  4. Można ewentualnie zrobić "zatrzepkę " z mąki - zagotować lub dodać już na talerzu łyżkę śmietany. Bez śmietany też powinna Wam smakować :)

Mieszanka warzywna składa się z marchewki, papryki czerwonej, pomarańczowej, żółtej, groszku zielonego, pora, kiełków fasoli Mung.
Ja dodałam jeszcze pieprz czarny mielony oraz majeranek i pieprz ziołowy.
Doprawiłam już w miseczce mlekiem ryżowym. Papryka wędzona którą dodałam "podkręciła jeszcze ostrość zupy, takie lubię :)
Otrzymałam garnek zupy smacznej zupy.
W handlu jest wiele mrożonek które na pewno w chwilach gdy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu z warzyw świeżych są przydatne.
Choć przyznam się, że zawsze jak tylko to możliwe korzystam z warzyw świeżych:)

16 komentarzy:

  1. Często tak robię jako kobieta pracująca:-) czasem dodaję do zupy trochę serka topionego, a czasami " zasmażkę" czyli mąkę zrumieniam na masełku:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze w taki sposó mieszanki na patelnię nie wykorzystywałam. Pomysł świetny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna, kolorowa zupa :) wygląda bardzo smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  4. Super zupka :D Kolorowa i na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa w takim wydaniu pewnie też dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też tak często robię, to jest bardzo ułatwiający prace patent :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam ten patent doskonale , pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  8. I raz dwa mamy pożywny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szybkie i proste, a przede wszystkim smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To mój sposób na szybką zupkę, szczególnie zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z pewnością z tego pomysłu skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny przepis - robię taką od dłuższego czasu z mrożonki z masfrostu i wychodzi pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobilem z przepisem i wyszla swietna..musze czesciej wpadac na tego bloga :) uzylem mrozonych warzyw z firmy masfrost i zupelnie nie czulem ze to z mrozonych..wow :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak mrozonki to u mnie tylko Masfrost. Mieszanka chinska bardzo dobrze pasuje do domowej chinszczyzny. Szczerze mowiac to ani ja ani domownicy nie czuja roznicy miedzy świeżymi a mrożonymi warzywami.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja teraz gotuję i dodałam drobny makaron

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...