poniedziałek, 21 maja 2018

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni


Odpowiedziałam na zaproszenie Ani z bloga Kuchennymidrzwiami.pl i upiekłam chleb.

Składniki :



  • 340 g mąki owsianej
  • 340 g mąki żytniej 720 ( u mnie typ 1000)
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 700 ml wody ( u mnie ciut mniej)
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 20 suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 10 łyżek pestek dyni
  • 10 łyżek siemienia lnianego

Przygotowanie:


  1. Wyjmij z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu (na 2 godz. przed użyciem). Aby go „ożywić” dodaj 100 g mąki żytniej 2000 oraz 200 ml ciepłej wody i zostaw na kolejne 5 godz. w temperaturze pokojowej
  2. Po tym czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni
  3. Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia
  4. Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250*C piekarniku przez 15 min, potem zmniejsz temperaturę do 210*C i piecz kolejne 45 min. Dobrze jest na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wodą.
Moje uwagi:

Chleb przypiekł mi się z wierzchu za bardzo. Powinnam wcześniej przykryć go folią aluminiową.
Mój chleb wyrósł już po 6 godzinach.
Pomidory suszone w oleju można pokroić drobniej. Moje były suszone  i zalane olejem. a takie suszone na słońcu powinny też być dobre, a może nawet lepsze.
Chleb piekłam z połowy składników i wyszedł mi tylko jeden, w foremce 12 cm x 30 cm.

Chleb owsiano-żytni na blogach:

Akacjowy blog – klik!
Amartkolor – klik!
Konwalie w kuchni – klik!
Kuchennymi drzwiami – klik!
Kuchnia Gucia – klik!
Kulinarna Maniusia – klik!
Ogrody Babilonu – klik!
Para w kuchni – klik!
W poszukiwaniu slowlife – klik!
Zacisze kuchenne – klik!

15 komentarzy:

  1. Domowy chleb to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ula - pięknie Ci się upiekł. Ja piekłam z pomidorami suszonymi i bardzo Ci polecam tę wersję :) Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że odpowiedziałaś na zaproszenie Amber, bo miło było znów piec razem. :)
    Mój chleb też trochę się przypiekł. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny chlebuś ci wyszedł kochana. Dziękuje za wspólny czas 😃

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniały :) pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładnie upieczony!
    Cieszę się, że wzięłaś udział w majowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wygląda z tymi dużymi kawałkami pomidorów :) Udany wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super. Ostatnio też zaczęłam piec , nawet mi wychodzi. Dziękuje za przepis i pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  9. takiego chleba jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładny chleb i ciekawie wygląda z dużymi pomidorami. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniale upieczony!
    Majowy wypiek jest bardzo aromatyczny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ zachęcająco wyglada! Zjadłabym! ;)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę, ze tylko mój nie wyszedł. Wasze cudowne🙂

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...