Nastał sezon na truskawki i rabarbar.
Truskawki częściej goszczą w mojej kuchni, rabarbar rzadziej, ale tym razem połączyłam je w jedno i wyszła mi smaczna zupa.
Składniki :
- 10 łodyg jak najbardziej czerwonego rabarbaru
- ok. 25 dag truskawek
- mała laska cynamonu
- cukier
- makaron
Przygotowanie :
- Rabarbar i truskawki dokładnie umyć, truskawki pozbawić szypułek
- Rabarbar pokroić w kostkę i wrzucić do ok. 1 i 1/2 l. wody
- Po krótkim zagotowaniu rabarbaru, przecedzić go i odrzucić, a wodę pozostawić do dalszego gotowania w niej pokrojonym truskawek, dodać cynamon, szczyptę soli (można pominąć) i cukier wg uznania
- Chwilę gotować razem, ale tak by nie rozgotować truskawek
- Wcześniej ugotować makaron, podawać razem.
Zupę można wzbogacić śmietaną, dodać do zupy na talerzu, nie gotować.
Ale ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam zupy owocowej. Kiedys była popularna w moim rodzinnym domu . Wygląda apetycznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJestem zadkoczona. Nigdy nie pomyślałam, że z truskawek można zrobić zupę: )
OdpowiedzUsuńPycha :D Bardzo lubię od czasu do czasu, w owocowym sezonie zjeść zupę owocową. U mnie troszkę inna wersja, bo lekko zagęszczana, zabielana śmietanką :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Jaka niesamowita kolorowa i smaczna zupa;
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis :)