Wiosna obfituje w "zielone":)
Pomysł przyrządzenia sosu przyszedł mi do głowy gdy zrobił mi się zapas botwiny, kopru, natki i szczypiorku.
A że w domu mam i takich co jedzą mięso to dla nich dodatkowo mielone, a dla wegetarian do ryżu tylko sos :)
Składniki :
- liście z małego pęczka botwiny
- pęczek koperku
- szczypiorek, najlepiej wyhodowany z cebuli w domu :)
- ewentualnie natka pietruszki- mały pęczek
- 2-3 ząbki czosnku
- cebula
- sól, pieprz mielony czarny i ziołowy
- kilka kropel sosu sojowego Tao Tao
- sok z cytryny
- ok. 1/3 szklanki wody
- ewentualnie śmietana
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Z młodych buraczków odciąć liście tak by pozostawić łodygi i buraczek, liście umyć i osuszyć, pokroić drobno
- Z koperkiem, szczypiorkiem i ewentualnie natką postąpić tak samo, tzn, umyć i pokroić
- Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić drobno
- Na rozgrzanym tłuszczu przesmażyć cebulę i czosnek ( do zeszklenia)
- Dodać pokrojony szczypiorek, koper, liście botwiny i ewentualnie natkę - smażyć dość krótko, by zioła straciły surowiznę
- Doprawić do smaku, solą, pieprzem, sosem Tao Tao, można dodać również sok z cytryny by podkręcić smak, a śmietanę dodać ewentualnie gdy chcemy zielony sos wzbogacić kalorycznie.
Wodę dodamy gdy sos wyda się nam za gęsty.
Do mojego dodałam tylko kilka łyżek wody.
A ryż ugotowałam tak.
Do mojego dodałam tylko kilka łyżek wody.
A ryż ugotowałam tak.
Ciekawy pomysł na sos - nie spotkałam się z takim ;)
OdpowiedzUsuńbo to mój pomysł:)
UsuńSuper sosik. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na sos :)
OdpowiedzUsuńTaki zielony sos na pewno jest bardzo smaczny i zdrowy.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Czytając ''zielony sos'' od razu pomyślałam o szpinaku. Ale jednak się myliłam. Bardzo fajny pomysł z liśćmi botwinki.
OdpowiedzUsuń