Składniki :
- 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 2 jajka
- 1 cebula
- sól, pieprz mielony prawdziwy i ziołowy
- bułka tarta
- olej a najlepiej smalec
Przygotowanie:
- Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól pieprz i dobrze mieszamy
- Cebulkę drobno kroimy i przesmażamy na oleju lub smalcu, studzimy
- Dodajemy cebulę do mięsa , wsypujemy 3 - 4 łyżki bułki tartej ( ewentualnie jak nie mamy to może być kasza manna lub mała sucha bułka namoczona wcześniej w mleku i odciśnięta ) i dobrze wyrabiamy
- Dobrze jeśli pozostawimy masę mięsna na chwilę, by składniki dobrze się połączyły
- Na rozgrzany tłuszcz kładziemy uformowane niewielkie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i lekko możemy je docisnąć widelcem na patelni
- Smażymy na złoty kolor po obydwu stronach. Kotlety formujemy mokrymi rękoma.
Można jeść z kaszą , ziemniakami . Smakują same, a także np. z sosem pieczarkowym .
Mniam!
OdpowiedzUsuńdanie bardzo w stylu mojego męża:)
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Pyszności:)
OdpowiedzUsuńu mnie też dzisiaj mielone:)
OdpowiedzUsuńJa robiłam juz troche wcześniej , ale każda pora jest dobra , jak ktoś lubi :)
UsuńNiezły przepis, kotlet wyszedł dobrze nawet w moim wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńProstota jest najlepsza. Dziękuję
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robie mielone i korzystam z tego przepisu, zobaczymy czy sie udadza, bo masa miesna wydaje sie jakas za lepka
OdpowiedzUsuń