środa, 20 czerwca 2012

Kotlety mielone tradycyjne


Składniki :
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 
  • 2 jajka
  • 1 cebula 
  • sól, pieprz mielony prawdziwy i ziołowy
  • bułka tarta
  • olej
Przygotowanie:

  1. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól pieprz i dobrze mieszamy
  2. Cebulkę drobno kroimy i przesmażamy na oleju , studzimy
  3. Dodajemy cebulę do mięsa , wsypujemy 3 - 4 łyżki bułki tartej ( ewentualnie jak nie mamy to może być kasza manna  lub mała sucha bułka namoczona wcześniej w mleku i odciśnięta ) i dobrze wyrabiamy
  4. Dobrze jeśli pozostawimy masę mięsna na chwilę, by składniki dobrze się połączyły
  5. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy uformowane niewielkie kotlety , obtaczamy w bułce tartej i lekko  możemy je docisnąć widelcem na patelni
  6. Smażymy na złoty kolor po obydwu stronach .
Można jeść z kaszą , ziemniakami . Smakują same , a także np. z sosem pieczarkowym . 

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...