środa, 20 czerwca 2012

Kotlety mielone tradycyjne


Składniki :
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego 
  • 2 jajka
  • 1 cebula 
  • sól, pieprz mielony prawdziwy i ziołowy
  • bułka tarta
  • olej a najlepiej smalec
Przygotowanie:

  1. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, sól pieprz i dobrze mieszamy
  2. Cebulkę drobno kroimy i przesmażamy na oleju lub smalcu, studzimy
  3. Dodajemy cebulę do mięsa , wsypujemy 3 - 4 łyżki bułki tartej ( ewentualnie jak nie mamy to może być kasza manna  lub mała sucha bułka namoczona wcześniej w mleku i odciśnięta ) i dobrze wyrabiamy
  4. Dobrze jeśli pozostawimy masę mięsna na chwilę, by składniki dobrze się połączyły
  5. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy uformowane niewielkie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i lekko  możemy je docisnąć widelcem na patelni
  6. Smażymy na złoty kolor po obydwu stronach. Kotlety formujemy mokrymi rękoma.
Można jeść z kaszą , ziemniakami . Smakują same, a także np. z sosem pieczarkowym . 

8 komentarzy:

  1. u mnie też dzisiaj mielone:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam juz troche wcześniej , ale każda pora jest dobra , jak ktoś lubi :)

      Usuń
  2. Niezły przepis, kotlet wyszedł dobrze nawet w moim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prostota jest najlepsza. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz robie mielone i korzystam z tego przepisu, zobaczymy czy sie udadza, bo masa miesna wydaje sie jakas za lepka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...