wtorek, 19 czerwca 2012

Gulasz wieprzowy


Składniki :
  • 50 dag łopatki 
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól , pieprz , liść laurowy
  • 1 mała marchewka , majeranek , olej
Przygotowanie :
  1. Umyte mięso pokroić w kostkę, oprószyć lekko w mące i obsmażyć na oleju
  2. Przełożyć obsmażone mięso do rondelka (do około 500 ml. wody ) - gotować
  3. Na pozostałym oleju obsmażyć pokrojoną drobno cebulę , potem dołożyć pokrojone pieczarki i razem smażyć do miękkości pieczarek
  4. Do rondelka z mięsem  dołożyć usmażone pieczarki z cebulą , posolić , dodać liść laurowy , drobno pokrojoną marchew i 3 ziarnka pieprzu - gotować do miękkości mięsa 
  5. Gdy już wszystko będzie miękkie dodać pokrojone w słupki ogórki , doprawić majerankiem i ewentualnie 1/4 kostki rosołowej. Kto lubi doda łyżkę śmietany .
Gulasz smakuje z kaszą , ryżem , makaronem  :)


3 komentarze:

  1. oj lubię, lubię, tylko czasem woreczek szaleje, ale to nic.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedyś ściągnąć pomysł i spróbować dodać ogórki konserwowe do gulaszu, myślę, że mogą rzeczywiście pasować.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...