piątek, 25 maja 2018

Kruche z mango


Zaczął się sezon na truskawki, a u mnie leżało smętnie mango. 
Postanowiłam wykorzystać je do ciasta, dołożyłam też kilka truskawek. 
Ciasto udane, tak z mango jak i z truskawkami:)



Składniki :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mango, kilka truskawek

Przygotowanie :
  1. Masło posiekać, dosypać mąkę, wbić żółtka, wszystko połączyć mokrymi palcami
  2. Ciasto podzielić na 2 części, jedną mniejszą włożyć do zamrażalnika na co najmniej godzinę, drugą większą wylepić foremką i włożyć do lodówki
  3. Mango obrać, pokroić w kostkę, piekarnik nagrzać do 180*C
  4. Białka ubić na pianę, dodać cukier, nadal ubijać, wsypać budynie, ubijać, wlać delikatnie olej i nadal ubijać
  5. Na ciasto w foremce wylać pianę, ułożyć mango, ewentualnie umyte pokrojone truskawki (lekko je wcisnąć), na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto
  6. Pieczemy ok. 40 min.

Składniki na pianę:
  • białka z 4 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 budynie na 500 ml mleka bez cukru


Kiedy tylko będą maliny i jagody to na pewno też je wykorzystam do tego ciasta :) 

Kochani, czy macie trudności w zalogowaniu się na swoje konto na fb?
Mnie to własnie spotkało:(

20 komentarzy:

  1. Łażę po tych cukierniach i piekarniach, patrzę po tych ciastach i nic mi się nie podoba. Myślę "starość, czy co?" A jak zobaczyłam ten przepis, to od razu pomyślałam, że takie ciasto to bym zjadła :). I przepis ma mało składników, co uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis prosty, ciasto zawsze sie udaje. Polecam zatem coś co można zrobić samemu:)

      Usuń
  2. Kruche z owocami najlepsze , wygląda smakowicie . Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie ciacho to ja zawsze mam chęć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mango to jeden z moich ulubionych owoców, więc ciasto szybko by zniknęło. A na dodatek ta pyszna budyniowa pianka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe owocowe ciasto!
    Wygląda przepysznie :) Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam mango! Na pewno spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto z mango i kruszonką musi być pyszne ! Muszę kiedyś spróbować takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne, zjadłabym teraz takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pysznie wygląda!! i do tego z moim ulubionym mango

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ciasto, do kawusi idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ten budyń wsypać, skoro ma być ugotowany z mlekiem? Nie gotować? Improwizować?

    OdpowiedzUsuń
  12. Budyń wsypujemy do piany z białek, a napisałam ,ze to mają być takie budynie które normalnie gotujemy na 500 ml mleka, gdy chcemy mieć własnie budyń. Tu ich nie gotujemy z mlekiem!

    OdpowiedzUsuń
  13. Hmmm, wszyscy mlaskają a nikt nie napisał czy wypróbował przepis 😥

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...