piątek, 29 czerwca 2018

Placek z owocami na maślance


Składniki :


  • 1 szklanki maślanki
  • 1 szklanki cukru
  • 2 i 1/2  szklanki  mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • drobne owoce, u mnie borówki i jedna brzoskwinia drobno pokrojona



Przygotowanie :

  1. Cukier utrzeć z całymi jajkami na puszystą masę
  2. Dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem na przemian z maślanką-  ucierać
  3. Wlać olej cienką strużką - ucierać do idealnego połączenia składników
  4. Wysmarować foremkę tłuszczem i przelać ciasto, ułożyć na wierzchu owoce, lekko wciskając je w ciasto
  5. Posypać po wierzchu kruszonką
  6. Piec w temp. 170-180*C przez ok. 50 min. , do suchego patyczka.


Można wypróbować z porzeczkami, agrestem, malinami, wiśniami, a jeśli z jabłkami to należy drobno je pokroić.



Składniki na kruszonkę:

  • ok. 100 g mąki
  • ok. 70 g masła lub margaryny
  • ok. 70 g cukru
A jeśli zostanie wam trochę kruszonki to można ją zamrozić i wykorzystać do następnego ciasta.


Piekłam w prodiżu -24 cm średnicy, z kominem w środku.
Ale można upiec w prostokątnej foremce np. 25x35 cm



przepis stąd

10 komentarzy:

  1. Takie ciasta bardzo lubię - pysznie i szybko :) Zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, bardzo lubię. Świetny przepis.:)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam dwa tygodnie z rzędu podobne ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pamiętam podobny na maślance robiłam kiedyś często, muszę zrobić znów, dzięki za przypomnienie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały jest Twój placek. Nie wyobrażam sobie lata, bez takich ciast.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie takie ciasta lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, mniam, mniam. Piję kawę i zachciało mi się coś słodkiego. Twoje ciasto idealnie by mi pasowało, smakowało.... :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...