- 1 szklanki maślanki
- 1 szklanki cukru
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
- drobne owoce, u mnie borówki i jedna brzoskwinia drobno pokrojona
Przygotowanie :
- Cukier utrzeć z całymi jajkami na puszystą masę
- Dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem na przemian z maślanką- ucierać
- Wlać olej cienką strużką - ucierać do idealnego połączenia składników
- Wysmarować foremkę tłuszczem i przelać ciasto, ułożyć na wierzchu owoce, lekko wciskając je w ciasto
- Posypać po wierzchu kruszonką
- Piec w temp. 170-180*C przez ok. 50 min. , do suchego patyczka.
- ok. 100 g mąki
- ok. 70 g masła lub margaryny
- ok. 70 g cukru
A jeśli zostanie wam trochę kruszonki to można ją zamrozić i wykorzystać do następnego ciasta.
Piekłam w prodiżu -24 cm średnicy, z kominem w środku.
Ale można upiec w prostokątnej foremce np. 25x35 cm
przepis stąd
Takie ciasta bardzo lubię - pysznie i szybko :) Zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńO tak, bardzo lubię. Świetny przepis.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
zrobiłam dwa tygodnie z rzędu podobne ciasta ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho☺☺
OdpowiedzUsuńpamiętam podobny na maślance robiłam kiedyś często, muszę zrobić znów, dzięki za przypomnienie
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńfantastycznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńWspaniały jest Twój placek. Nie wyobrażam sobie lata, bez takich ciast.
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie ciasta lubię najbardziej!
OdpowiedzUsuńOj, mniam, mniam. Piję kawę i zachciało mi się coś słodkiego. Twoje ciasto idealnie by mi pasowało, smakowało.... :)
OdpowiedzUsuń