Tym razem "zajęłam" się brzoskwiniami :)
Składniki na ciasto:
- niepełna szklanka mąka pszennej
- 3 jajka
- połowa szklanki drobnego cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki wody
Przygotowanie :
- Do miski wbić białka, żółtka pozostawić
- Białka ubić na sztywną pianę
- Do ubitych białek wsypać stopniowo cukier i dodawać kolejne żółtka- ucierać, w trakcie dodać wodę- ubić na puszystą masę
- Wlać do okrągłej formy o średnicy 25 cm, upiec w temp. 180*C
- Po wystudzeniu posmarować ciasto powidłami
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem ( ilość cukru wg uznania), rozsmarować na powidłach, poukładać owoce ( ja pokroiłam, ze świeżych zdjąć skórkę)
- Galaretkę rozpuścić wg przepisu, gdy już będzie tężeć- polać nią owoce ułożone na śmietanie.
Dodatkowo:
owoce brzoskwini z puszki, a jeszcze lepiej świeże, brzoskwiniowa galaretka,
powidła śliwkowe, śmietana tortowa 500 ml- 36% + cukier puder.
Można użyć innych owoców, wybór jest teraz duży.
Można użyć innych owoców, wybór jest teraz duży.
Jestem dziwnym przypadkiem bo nie lubię ciast z galaretką- wszyscy w rodzinie to wiedzą, ale wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńWidzę, że robisz ciasta, jakie i ja lubię, lekkie i niezbyt słodkie. Akurat przydałby mi sie kawałek do porannej kawy:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Letnie ciasto :)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka☺
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie :) Poprosze o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Bardzo takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda to ciacho, tak radośnie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. mniam mniam
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda smakowicie :) Jutro pierwszy raz mam zamiar zmierzyć się z beza ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńApetyczne ciasto, śliczna serweta i przyjęcie przy kawie gotowe!
OdpowiedzUsuńZabieram przepis , bo brzoskwiń będzie u nas sporo.Ciasto widac , że jest lekkie i delikatne. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSuper ^.^
OdpowiedzUsuń