Składniki :
- 3 kg zielonych, gruntowych ogórków
- 1 kg młodej cukinii
- 1/2 kg marchwi
- 1/2 kg papryki
- 1/2 kg cebuli
- 1/4 szklanki soli
- 7 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki wody
- 1 i 1/2 łyżki soli
dodatkowo:
Do każdego litrowego słoika włożyć: 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, ciut ziaren gorczycy, kto lubi doda jeszcze kilka plasterków czosnku.
Do każdego litrowego słoika włożyć: 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, ciut ziaren gorczycy, kto lubi doda jeszcze kilka plasterków czosnku.
Przygotowanie :
- Umyte ogórki, obraną cebulę i cukinię w skórce pokroić w plastry
- Obraną marchewkę podgotować lekko w garnuszku, pokroić po ugotowaniu w plasterki
- Wszystkie warzywa przełożyć do dużego garnka lub miski, posypać 1/4 szklanką soli, wymieszać i pozostawić na 2 godz.
- Przygotować zalewę z podanych składników- zagotować
- Warzywa odcisnąć dokładnie ze soli, wkładać do słoików uciskając, dołożyć przyprawy
- Gorącą zalewą zalać warzywa w słoiku, przykrywać dekielkami
- Pasteryzować ok. 15-20 min.
Zalewy starczyło mi do 6 małych słoiczków.
Przepis dostałam od Kasi. Ona przepis znalazła prawdopodobnie gdzieś w sieci. Sałatka jest naprawdę pyszna.
Zawsze można zrobić z połowy składników:)
Zawsze można zrobić z połowy składników:)
Pyszna sałatka :) Bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam skradam tą sałatkę...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Może się skuszę. Jesteśmy na etapie domowej przetwórni . Pozdrawiam Uleńko serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo taką lubię ☺
OdpowiedzUsuńBardzo bogata, jeśli chodzi o składniki, sałatka.
OdpowiedzUsuńPyszna :)
Znam tą sałatkę. Mama ją robi co roku :)
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńSmakowice brzmi przepis skorzystam z przyjemnością dziękuję
OdpowiedzUsuńAkurat jest przy przetworach więc chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona, ale bez cukinii :)
OdpowiedzUsuń