poniedziałek, 23 lipca 2018

Sałatka wielowarzywna na zimę w słoje wg Kasi


Składniki :

  • 3 kg zielonych, gruntowych ogórków
  • 1 kg młodej cukinii
  • 1/2 kg marchwi
  • 1/2 kg papryki
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/4 szklanki soli
  • 7 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki

Zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 łyżki soli
dodatkowo:

Do każdego litrowego słoika włożyć: 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego, ciut ziaren gorczycy, kto lubi doda jeszcze kilka plasterków czosnku.



Przygotowanie :
  1. Umyte ogórki, obraną cebulę i cukinię w skórce pokroić w plastry
  2. Obraną marchewkę podgotować lekko w garnuszku, pokroić po ugotowaniu w plasterki
  3. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego garnka lub miski, posypać 1/4 szklanką soli, wymieszać i pozostawić na 2 godz.
  4. Przygotować zalewę z podanych składników- zagotować
  5. Warzywa odcisnąć dokładnie ze soli, wkładać do słoików uciskając, dołożyć przyprawy
  6. Gorącą zalewą zalać warzywa w słoiku, przykrywać dekielkami
  7. Pasteryzować ok. 15-20 min.
Zalewy starczyło mi do 6 małych słoiczków.

Przepis dostałam od Kasi. Ona przepis znalazła prawdopodobnie gdzieś w sieci. Sałatka jest naprawdę pyszna.
Zawsze można zrobić z połowy składników:)

9 komentarzy:

  1. Pyszna sałatka :) Bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam skradam tą sałatkę...
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może się skuszę. Jesteśmy na etapie domowej przetwórni . Pozdrawiam Uleńko serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo bogata, jeśli chodzi o składniki, sałatka.
    Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam tą sałatkę. Mama ją robi co roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowice brzmi przepis skorzystam z przyjemnością dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Akurat jest przy przetworach więc chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...