Składniki :
- 1 kostka margaryny lub 250 g masła, użyłam masło 60 % tłuszczu
- 4 średnie jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 płaskie szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki z małą kopką skrobi ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały cukier waniliowy
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Kruszonka:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 150 g margaryny
Dodatkowo:
Śliwki : u mnie 15 sztuk.
Przygotowanie :
- Margarynę zmiksować na puch z cukrem pudrem i waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku. Następnie po łyżce przesianej z proszkiem mąkę i skrobię ziemniaczaną.
- Ciasto odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie kruszonki. Składniki na nią łączymy ze sobą. Masło kroimy na mniejsze kawałki i zagniatamy ręcznie z margaryną i cukrem. Ma powstać sypka konsystencja z grudkami.
- Śliwki myjemy, przepoławiamy na pół, wyjmujemy pestki. Układamy na cieście.
Posypujemy kruszonką.
Pieczemy w 170*C przez 50-55 min.
przepis stąd
Piekłam w foremce o średnicy 25 cm. z kominem.
Z borówkami również się udaje.
Ciasto jest bardzo smaczne.
Piekłam w foremce o średnicy 25 cm. z kominem.
Z borówkami również się udaje.
Ciasto jest bardzo smaczne.
Wygląda przepysznie, muszę spróbować zrobić sama. ;)
OdpowiedzUsuńAleż pyszne☺
OdpowiedzUsuńPyszności, mniam mniam. Mogę prosić o kawałeczek?
OdpowiedzUsuńCiasta ze śliwkami zawsze kojarzą mi się z jesienią i późnym latem, ale w tym roku rzeczywiście śliwek już teraz jest dużo :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie ciasta :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńPrzeważnie kruszonka kojarzy się z drożdżowym ciastem, ale nie wątpię, że i tu pasuje smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńZ pewnością świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńZwykle nie piekę (chyba, że pizzę lub pieczeń) - ale to jedno z moich ulubionych ciast. Może czas się zabrać i za słodkie wypieki? Super przepis.
OdpowiedzUsuńśliwkowego jeszcze nie piekłam :D
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto udałoby się z mrożonymi śliwkami?
OdpowiedzUsuń