sobota, 14 lipca 2018

Śliwkowe ciasto


Na straganach mamy wybór śliwek. Dziś zatem proponuję szybkie ciasto właśnie z tymi owocami :)


Składniki :

  • 1 kostka margaryny lub 250 g masła, użyłam masło 60 % tłuszczu
  • 4 średnie jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 płaskie szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki z małą kopką skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.


Kruszonka:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 150 g margaryny



Jeśli zostanie nam kruszonki to można ją zamrozić i wykorzystać po rozmrożeniu do ciasta.


Dodatkowo:

Śliwki : u mnie 15 sztuk.


Przygotowanie :

  1. Margarynę zmiksować na puch z cukrem pudrem i waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku. Następnie po łyżce przesianej z proszkiem mąkę i skrobię ziemniaczaną.
  2. Ciasto odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie kruszonki. Składniki na nią łączymy ze sobą. Masło kroimy na mniejsze kawałki i zagniatamy ręcznie z margaryną i cukrem. Ma powstać sypka konsystencja z grudkami.
  3. Śliwki myjemy, przepoławiamy na pół, wyjmujemy pestki. Układamy na cieście.

Posypujemy kruszonką.


Pieczemy w 170*C przez 50-55 min.

przepis stąd

Piekłam w foremce o średnicy 25 cm. z kominem.
Z borówkami również się udaje.
Ciasto jest bardzo smaczne.

12 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, muszę spróbować zrobić sama. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, mniam mniam. Mogę prosić o kawałeczek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta ze śliwkami zawsze kojarzą mi się z jesienią i późnym latem, ale w tym roku rzeczywiście śliwek już teraz jest dużo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubie takie ciasta :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetycznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  6. Przeważnie kruszonka kojarzy się z drożdżowym ciastem, ale nie wątpię, że i tu pasuje smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z pewnością świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Zwykle nie piekę (chyba, że pizzę lub pieczeń) - ale to jedno z moich ulubionych ciast. Może czas się zabrać i za słodkie wypieki? Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy to ciasto udałoby się z mrożonymi śliwkami?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...