Składniki :
- 2-3 garście fasolki szparagowej
- 2-3 ziemniaki
- 1 czerwony średniej wielkości młody buraczek
- 1 cebula
- 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka
- kawałek młodego selera
- listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego
- suszone zioła : tymianek, majeranek,zioła prowansalskie
- sól, olej do smażenia
- ewentualnie śmietana, natka pietruszki, koperek
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i buraki obrać
- Umytą fasolkę pokroić w małe kawałki, cebulę w kostkę
- Do wrzątku wrzucić fasolkę, cebulę, liść laurowy, pieprz, gotować do lekkiej miękkości fasolki, wtedy dorzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony drobno buraczek
- Startą marchew przesmażyć na oleju, dołożyć do zupy, wsypać pokrojoną pietruszkę i seler, dodać zioła
- Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem
- Już na talerzu posypać zupę natką, koperkiem, można dołożyć łyżkę śmietany.
Zupa ma piękny, złoty kolor i jest naprawdę apetyczna.
Na pewno ma wyjątkowy smak ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupka :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńZupka wygląda smakowicie ;) Jesteś skarbnicą pomysłów na pyszne obiadki :)
OdpowiedzUsuńWygląda super. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiamy zupy, jednak takiej z buraczkiem nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńWypróbuję Twój przepis.
Serdecznie pozdrawiam:)
Uwielbiam fasolkę, muszę wypróbować przepis. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i obserwuję.
Lato na talerzu☺
OdpowiedzUsuńMMM, ależ smakowicie to wygląda
OdpowiedzUsuńcoś nie dla mnie :( fasola odejdź - nie lubię.
OdpowiedzUsuńZupka piękna! U mnie też teraz królują zupy :)
OdpowiedzUsuńTaka zupka to musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuń