środa, 11 lipca 2018

Letnia zupa z fasolką szparagową i czerwonym buraczkiem


W mojej kuchni nastała pora na zupy warzywne. Oto pomysł na jedną z nich:)

Składniki :

  • 2-3 garście fasolki szparagowej
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 czerwony średniej wielkości młody buraczek
  • 1 cebula
  • 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka
  • kawałek młodego selera
  • listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego
  • suszone zioła : tymianek, majeranek,zioła prowansalskie
  • sól, olej do smażenia
  • ewentualnie śmietana, natka pietruszki, koperek


Przygotowanie:
  1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i buraki obrać
  2. Umytą fasolkę pokroić w małe kawałki, cebulę w kostkę
  3. Do wrzątku wrzucić fasolkę, cebulę, liść laurowy, pieprz, gotować do lekkiej miękkości fasolki, wtedy dorzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony drobno buraczek
  4. Startą marchew przesmażyć na oleju, dołożyć do zupy, wsypać pokrojoną pietruszkę i seler, dodać zioła
  5. Doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem
  6. Już na talerzu posypać zupę natką, koperkiem, można dołożyć łyżkę śmietany.

           Zupa ma piękny, złoty kolor i jest naprawdę apetyczna.

11 komentarzy:

  1. Na pewno ma wyjątkowy smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna zupka :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupka wygląda smakowicie ;) Jesteś skarbnicą pomysłów na pyszne obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy zupy, jednak takiej z buraczkiem nigdy nie robiłam.
    Wypróbuję Twój przepis.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam fasolkę, muszę wypróbować przepis. ;)
    Pozdrawiam i obserwuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. MMM, ależ smakowicie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  8. coś nie dla mnie :( fasola odejdź - nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zupka piękna! U mnie też teraz królują zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka zupka to musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...