Składniki :
- 5 jaj
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- mały kubek śmietany- 200 ml, u mnie 30% słodka
- ok. 1 kg wypestkowanych śliwek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać dokładnie widelcem
- Przełożyć do wysmarowanej foremki, wyłożyć pokrojone śliwki, posypać kruszonką.
- Piec w temp.180*C w dużej foremce przez ok. 40-50 min.( do suchego patyczka).
Składniki na kruszonkę:
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- 10 dag wiórek kokosowych
Składniki połączyć palcami tak jak robi się tradycyjną kruszonkę. Ale ta kruszonka nie zachowuje się jak tradycyjna, jest sypka.
Moje uwagi:
Moje uwagi:
- ciasto robić na dużej foremce by posypka kokosowa pozwoliła przepiec się ciastu od góry, konsystencja ciasta jest lejąca i położone śliwki i kruszonka może utrudniać pieczenie
- jeśli chcemy upiec ciasto w mniejszej formie to zróbmy kruszonkę z masła, cukru i mąki, a jeśli kokosową jw. to w mniejszej ilości by nie zakłócić pieczenia od góry
Nie słyszałam o takim ale smacznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię - szybko i smacznie :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper są takie szybkie ciasta :D
OdpowiedzUsuńKocham takie blyskawiczne ciasta,rewelacja☺
OdpowiedzUsuńUlenko, pochwalę się, że dzisiaj wykorzystałam Twój prosty przepis na ciasto robione widelcem. Fotkę zamieszczę na moim blogu, wyszło super, moi goście zajadali ze smakiem. Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Olimpio, że ciasto się udało, pozdrawiam serdecznie:)
UsuńMoje smaki! Bardzo lubimy takie ciasta.
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie wykorzystać sezon śliwkowy...
xxx
Nazwa ciasta jest za dychę :-) A prostota za dwie!
OdpowiedzUsuńMniama jestem pod wrażeniem, apatyczne ciacho.
OdpowiedzUsuńO jakie fajne, muszę wypróbować, bo bardzo lubię takie ciasta :D Ja robię nieco podobne, ale z jogurtem i miksowane :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
O, taki prosty przepis. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńgdzieś już coś słyszałam o tym cieście :) wygląda smacznie, aż mi tu zapachniało :)
OdpowiedzUsuń