Mnie bardzo smakuje :)
Składniki :
- 550-600 ml gorącej wody, prawie wrzątku
- 45 dag cukru- może być brązowy
- 3 i 1/2 l chłodnej ( najlepiej przegotowanej i wystudzonej wody lub filtrowanej)
- sok z jednej cytryny
- zakwas do piwa imbirowego( można zostawić 1/3 szklanki do następnego piwa)
Przygotowanie :
- do garnka dajemy gorącą wodę i cukier, mieszamy do rozpuszczenia
- Doleamay zimną wodę, sok z cytryny, a na koniec dolewamy zakwas imbirowy przecedzony przez gazę i mieszamy
- Napój najwygodniej przelać do czystych, plastikowych butelek ( pamiętajmy o pozostawieniu 6 cm wolnego miejsca na naturalny dwutlenek węgla
- Zakręcamy mocno i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 3 dni
I już po tym czasie możemy cieszyć się piwem.
Fajnie, że bezalkoholowe :)
Można przechowywać je w lodówce przez tydzień.
Dla spragnionych w upalne dni może być smacznym napojem, alternatywnym dla np. do tego.
przepis znalazłam w Moim gotowaniu ekstra 1/2015
- 1 szklanka wody, letniej, przegotowanej
- 1/2 łyżeczki rodzynek
- płaska łyżka startego imbiru, świeżego razem ze skórką
- sok wyciśnięty z dużej cytryny
dodatkowo:
kilka łyżek cukru, kilka łyżek świeżego imbiru
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki mieszamy razem w czystym wyparzonym słoju, najlepiej takiego ze szklanym lub plastikowym korkiem
- Słoik zakręcamy i pozostawiamy w temp. pokojowej, codziennie potrząsamy i dodajemy po jednej łyżce cukru i po łyżce, dwie startego, świeżego imbiru
- Po 2-3 dniach powinny pojawić się bąbelki, po 7-10 dniach zakwas powinien być gotowy i mocny
- Będzie można go będzie użyć do przygotowania piwa imbirowego.
Piwo to podobno wzięło początek na Wyspach brytyjskch, gdzie jest dość popularne.
Nigdy nie robiłam, ale pomysł świetny 😊
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł ☺
OdpowiedzUsuńCiekawe, zapamiętuje do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMusi smacznie smakowac.
OdpowiedzUsuńFajna propozycja.
OdpowiedzUsuńLubię smak imbiru. Piwo również, ale trochę procentów musi być.
OdpowiedzUsuń