poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Piwo imbirowe i zakwas na piwo


Upały nadal trwają, może zatem piwo imbirowe da nam orzeźwienie i ugasi pragnienie. Spróbujcie.
Mnie bardzo smakuje :)

Składniki :


  • 550-600 ml gorącej wody, prawie wrzątku
  • 45 dag cukru- może być brązowy
  • 3 i 1/2 l chłodnej ( najlepiej przegotowanej i wystudzonej wody lub filtrowanej)
  • sok z jednej cytryny
  • zakwas do piwa imbirowego( można zostawić 1/3 szklanki do następnego piwa)



Przygotowanie :
  1. do garnka dajemy gorącą wodę i cukier, mieszamy do rozpuszczenia
  2. Doleamay zimną wodę, sok z cytryny, a na koniec dolewamy zakwas imbirowy przecedzony przez gazę i mieszamy
  3. Napój najwygodniej przelać do czystych, plastikowych butelek ( pamiętajmy o pozostawieniu 6 cm wolnego miejsca na naturalny dwutlenek węgla
  4. Zakręcamy mocno i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 3 dni

I już po tym czasie możemy cieszyć się piwem.
Fajnie, że bezalkoholowe :)
Można przechowywać je w lodówce przez tydzień.
Dla spragnionych w upalne dni może być smacznym napojem, alternatywnym dla np. do tego.

przepis znalazłam w Moim gotowaniu ekstra 1/2015

Składniki na zakwas :

  • 1 szklanka wody, letniej, przegotowanej
  • 1/2 łyżeczki rodzynek
  • płaska łyżka startego imbiru, świeżego razem ze skórką
  • sok wyciśnięty z dużej cytryny

dodatkowo:
    kilka łyżek cukru, kilka łyżek świeżego imbiru 
                


Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki mieszamy razem w czystym wyparzonym słoju, najlepiej takiego ze szklanym lub plastikowym korkiem 
  2. Słoik zakręcamy i pozostawiamy w temp. pokojowej, codziennie potrząsamy i dodajemy po jednej łyżce cukru i po łyżce, dwie startego, świeżego imbiru
  3. Po 2-3 dniach powinny pojawić się bąbelki, po 7-10 dniach zakwas powinien być gotowy i mocny
  4. Będzie można go będzie użyć do przygotowania piwa imbirowego.
Piwo to podobno wzięło początek na Wyspach brytyjskch, gdzie jest dość popularne.

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...