Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- cynamon + łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
- Mąkę połączyć z chłodnym masłem, dodać żółtka, cukier, proszek i szybko zagnieść
- Formę 25 x 26 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, nakłuj widelcem, rozłóż pokrojone śliwki
- Posyp owoce cynamonem i brązowym cukrem
- Wstawić foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180*C- piec ok. 20 min.
- Ubić białka z 10 łyżkami cukru pudru i 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej
- Ubitą pianę rozłożyć na podpieczone owoce, rozprowadzić równomiernie, dopiec przez następne 20-25 min.
Moje uwagi:
Pychota! Zrobi się w weekend, bo śliwek moc :)
OdpowiedzUsuńProstota i smak w jednym. Czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że u Ciebie dzisiaj też śliwkowo :) Pysznie, bardzo lubie tarty :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje ta tarta :D
OdpowiedzUsuńApetycznie u Ciebie Ula...pozdrawiam serdecznie...
OdpowiedzUsuńAle świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńJej, nie pokażę tego wpisu moim, bo będę musiała natychmiast upiec!
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki olbrzymi kawał, a najlepiej- całą!
OdpowiedzUsuńMniam mniam. genialny smakołyk.
OdpowiedzUsuńO matuchno, aż ślinka cieknie...Pychota ....Pozdrawiam gorąco pa...
OdpowiedzUsuńPewnie niebo w buzi... :)
OdpowiedzUsuń