czwartek, 30 sierpnia 2018

Prosta tarta ze śliwkami


Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • cynamon + łyżka brązowego cukru
plus ok. 70 dag śliwek






Przygotowanie:
  1. Mąkę połączyć z chłodnym masłem, dodać żółtka, cukier, proszek i szybko zagnieść
  2. Formę  25 x 26 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, nakłuj widelcem, rozłóż pokrojone śliwki
  3. Posyp owoce cynamonem i brązowym cukrem
  4. Wstawić foremkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180*C- piec ok. 20 min.
  5. Ubić białka z 10 łyżkami cukru pudru i 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej
  6. Ubitą pianę rozłożyć na podpieczone owoce, rozprowadzić równomiernie, dopiec przez następne 20-25 min.
Moje uwagi:
  • śliwki jeśli duże kroimy na 4 części i rozkładamy gęsto
  • Ciasta nie trzeba wkładać po zagnieceniu do lodówki, można od razu wyłożyć na foremkę, nakłuć widelcem i ułożyć owoce- piec, po 20 min rozłożyć pianę.

przepis znaleziony w sieci, ale zmodyfikowany przeze mnie.

11 komentarzy:

  1. Pychota! Zrobi się w weekend, bo śliwek moc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prostota i smak w jednym. Czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że u Ciebie dzisiaj też śliwkowo :) Pysznie, bardzo lubie tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentuje ta tarta :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetycznie u Ciebie Ula...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jej, nie pokażę tego wpisu moim, bo będę musiała natychmiast upiec!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym taki olbrzymi kawał, a najlepiej- całą!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam mniam. genialny smakołyk.

    OdpowiedzUsuń
  9. O matuchno, aż ślinka cieknie...Pychota ....Pozdrawiam gorąco pa...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...