Może komuś się przyda :)
Ja jestem wielbicielką kiszonek.
Kiszona czerwona kapusta obok białej jest moją ulubioną.
Używam jej do prostych surówek.
Przepis pochodzi z książki "Kompoty, marynaty, dżemy" Zdzisławy Skrodzkiej.
Składniki :
- ok. 5 kg poszatkowanej czerwonej kapusty, razem z głąbem
- ok. 1 kg kwaśnych jabłek
- 25 dag cebuli
- ok. 7,5 dag soli
- ewentualnie łyżka nasion kopru
Przygotowanie :
- Przygotować kamienny garnek o pojemności co najmniej 8 l.
- Umyte jabłka pokroić w słupki, obraną cebulę w talarki
- Wszystkie składniki wymieszać i dalej postępować jak przy kiszeniu białej kapusty od punktu 5
Każdy może sobie ukisić kapustę na własny użytek, jeśli lubi ją jeść.
OdpowiedzUsuńUla, nigdy nie kisiłam czerwonej kapusty, bardzo mnie zaciekawiłaś i na pewno spróbuję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Nigdy nie kisiłam czerwonej kapusty, ale trzeba będzie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńto ulubione danie taty.
OdpowiedzUsuń