czwartek, 2 sierpnia 2018

Kiszenie czerwonej kapusty


Może na robienie zimowych zapasów jeszcze za wcześnie, przepis zamieszczam już teraz by pomyśleć o tym, warto w ogóle robić takie kiszonki. 
Może komuś się przyda :)
Ja jestem wielbicielką kiszonek.
Kiszona czerwona kapusta obok białej jest moją ulubioną. 
Używam jej do prostych surówek.

Przepis pochodzi z książki "Kompoty, marynaty, dżemy" Zdzisławy Skrodzkiej.



Składniki :

  • ok. 5 kg poszatkowanej czerwonej kapusty, razem z głąbem
  • ok. 1 kg kwaśnych jabłek
  • 25 dag cebuli
  • ok. 7,5 dag soli
  • ewentualnie łyżka nasion kopru

Przygotowanie :
  1. Przygotować kamienny garnek o pojemności co najmniej 8 l.
  2. Umyte jabłka pokroić w słupki, obraną cebulę w talarki
  3. Wszystkie składniki wymieszać i dalej postępować jak przy kiszeniu białej kapusty od punktu 5

4 komentarze:

  1. Każdy może sobie ukisić kapustę na własny użytek, jeśli lubi ją jeść.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ula, nigdy nie kisiłam czerwonej kapusty, bardzo mnie zaciekawiłaś i na pewno spróbuję :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie kisiłam czerwonej kapusty, ale trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...