Nigdy jeszcze nie robiłam kiszonych pomidorów.
Ciekawość zwyciężyła i oto słoiczki z pomidorkami, koktajlowymi.
Składniki :
- pomidorki, u mnie koktajlowe, ale mogą być również np. paprykowe-jeszcze lepsze
- chrzan, kiście kopru, czosnek
- woda plus sól
Przygotowanie :
- Pomidorki umyć, przygotować solankę, taką jak do ogórków kiszonych tzn. 1 łyżka soli niejodowanej na 1 l. wody
- Chrzan, czosnek obrać, ewentualnie rozdrobnić
- Do umytych słojów wkładać pomidory i przyprawy, zalać przegotowaną solanką
- Zakręcić suchymi, czystymi dekielkami
- Przez kilka dni obserwować czy zbyt gwałtownie nie fermentują, po tym czasie przenieść w chłodne, ciemne miejsce.
Nie wiem jak będą smakować? Podobno takie pomidorki są bardzo zdrowe, jak każde kiszonki.
Podzielę się wrażeniami jak zakisną i spróbuję...
Spadłaś mi z nieba :)
OdpowiedzUsuńOglądałam jakiś czas temu serie programów pt.,,Smaki chin" czy jakoś tak i zwróciłam uwagę, że oni wszystko kiszą. Zdumiałam się nad pomidorami i rzodkiewkami :) Też wypróbuję, dzięki :D
Nigdy nie kisiłam pomidorów ;)
OdpowiedzUsuńO, takich jeszcze nie robiłam ☺
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Ciekawe jak będą smakowały?
OdpowiedzUsuń...też jestem ciekawa:)
UsuńPyszne są takie pomidorki :) Bardzo dobry przepis :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze kiszonych pomidorków, ale na pewno zrobię ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam z babcią ostatnio ❤
OdpowiedzUsuńZaskoczyłaś mnie, nie pomyślałabym aby kisić pomidory !
OdpowiedzUsuńWypróbuję przepis !
Pozdrawiam
Zapowiada się doskonale, bardzo lubię wszelkie kiszonki. :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować ☺
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja; jeszcze nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o kiszonych pomidorach, chyba zaproponuję mamie :D
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie i kolorowo.
OdpowiedzUsuńDodadzą koloru na stole :)
Ależ mnie zaintrygowałaś! Ciekawa jestem jak będą smakować. Napisz koniecznie o swoich wrażeniach!
OdpowiedzUsuńKilka lat temu odkryłam kiszone cytryny bardzo popularne w kuchni marokańskiej. Choć jeść jak ogórki ich nie można, za to już niewielka ilość skórki takich cytryn dodaje niezwykłego aromatu potrawom ;))
Nigdy takich nie jadłam... A pomidorki uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuń