czwartek, 11 października 2018

Chleb baltonowski z mieszanki gotowej


Składniki których użyłam:

  • 500 g mieszanki chlebowej (moje opakowanie zawierało 1 kg mieszanki)
  • 5 g drożdży instant
  • dodałam: 2 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki oliwy, 1 przetarty gotowany ziemniak
  • ok. 300 ml letniej wody, łyżeczkę miodu

Przygotowanie :
  1. Postąpiłam zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu mieszanki
  2. Chleb piekłam w garnku żeliwnym, na kamieniu. 



 Mogłam przykryć wierzch chleba, bo przypiekł się ciut za mocno. Ale to nie wpłynęło na jego smak.

Wypiek był naprawdę udany i smaczny:)
Może zatem warto czasem skorzystać z gotowych mieszanek by chlebek na pewno się udał.



Jest satysfakcja, że chlebek udany, własnoręcznie wyrobiony i upieczony w domu. 
Mieszanka 1 kg starcza na wypiek dwóch takich bochenków chleba.

7 komentarzy:

  1. Czasem można skorzystać również z takiej mieszanki... co nie zmienia faktu, ze domowy chleb nie ma sobie równych

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo profesjonalnie! We Francji, kraju bagietkami płynącym, można kupić bez problemu różne mąki i gotowe mieszanki do wypieku domowego chleba. Oczywiście jedną z nich wypróbowałam. Chleb był całkiem udany, choć nie tak jak z dobrej piekarni. Problem jednak polega na tym, że jak się piecze w domu chleb to nie można mu się oprzeć, więc pochłonęliśmy cały bochenek we dwoje w dwa dni, a ja pieczywa na codzień nie jem, więc kolejnego chleba już nie upiekłam ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie próbowałam piec z mieszanki. Ten chlebek wygląda super ! Wierzę na słowo , że jest BARDZO dobry. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, na pewno taki chlebek jest pyszny. :)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie piekłam chleba. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...