Składniki :
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 5 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- kawałek pora i selera
- mała puszka kukurydzy
- mała główka kapusty
- ok. 5 łyżek włoskiej passaty z bazylią, kto lubi bardziej wyrazisty smak pomidorów doda jej więcej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- majeranek, zioła prowansalskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, pieprz ziołowy
- świeży lubczyk, koper
- ewentualnie kawałek kostki bulionowej wołowej bezglutenowej
Przygotowanie :
- Warzywa obrać - umyć, kukurydzę osączyć- jeśli z puszki, kapustę poszatkować
- Na wrzątek wrzucić pokrojone ziemniaki, pietruszkę, selera, cebulę i pora
- Marchew zetrzeć na tarce i przesmażyć na oleju- dodać do zupy, wsypać kukurydzę, pokrojona kapustę i świeże liście lubczyku, wszystko gotować
- Wlać passatę, doprawić zupę solą, pieprzem i ziołami
- Po ugotowaniu wrzucić mały kawałek kostki bulionowej, wymieszać.
Można powiedzieć, że to taki kapuśniaczek ale w innej formie ;)
OdpowiedzUsuńI ja mam dzisiaj w planach zupę z kapusty ale niestety nie mam jak pojechać po składniki... ale może następnym razem? Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa smaku tej zupy.
OdpowiedzUsuńNie łączyłam jeszcze kapusty z kukurydzą ;) za to pora na kapuśniaczki wszelkiej maści bardzo mnie cieszy :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChyba się na nią skuszę. Pozdrawiam Uleńko.
OdpowiedzUsuńThis is perfect for glooming autumn.. this is so comforting..
OdpowiedzUsuńZupka wygląda wspaniale i jestem pewna że smakuje wybornie !
OdpowiedzUsuńWypróbuję przepis !
Pozdrawiam
Uwielbiam Twoje zupki Urszulko.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszna na chłodne jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńpyszna zupa:)
OdpowiedzUsuńPięknie ją sfotografowałaś :-)
OdpowiedzUsuńPyszna ta zupka musi być :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy. Bardzo ciekawy przepis. Wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuń