piątek, 5 października 2018

Szarlotka z bezą

                    

Składniki na  kruche ciasto:


  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru plus 2 łyżki cukru waniliowego
  • dodatkowo ok. 3/4 - szklanki cukru do ubicia białek
  • 6 żółtek i 6 białek
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Na nadzienie:


  • 6 dużych jabłek
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki cynamonu (może być mniej)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta wanilii

opcjonalnie 4 łyżki powideł śliwkowych, u mnie porzeczkowych



Przygotować ciasto:

  1. Mąkę, cukier, masło i proszek do pieczenia połączyć na kruszonkę
  2. Dodać żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 2 części (3/4 i 1/4). Zawinąć w folię i schłodzić około 30 min.
  3. Większą część rozłożyć na dno blachy, nakłuć widelcem i schłodzić dodatkowe 30 min. 
  4. Przygotować jabłka: owoce cienko poszatkować, połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia 
  5. Wyjęty z lodówki spód ciasta posmarować powidłami, ułożyć jabłka. Ubić pianę z białek na sztywno, stopniowo dodając cukier i 2 łyżki mąki ziemniaczanej wyłożyć na jabłka. Na pianę pokruszyć mniejszą część ciasta. Piec ok. 35-45 min. w 180*C.

                                                               Na formę 36 x 25 cm




Przepis zmodyfikowany wg mnie- uproszczony
Moje uwagi:
wg mnie można dodać na nadzienie więcej niż 6 jabłek,
ciasto po zagnieceniu było dość suche i nie skleiło mi się w kulkę, po prostu zgniotłam składniki  razem w miseczce i takie schłodziłam,
po wyjęciu spodu ciasta z lodówki podpiekłam je na rumiano ( bo mój piekarnik słabo piecze od dołu ), a dopiero potem rozłożyłam dżem, jabłka i pianę z białek, pokruszyłam na to resztę schłodzonego ciasta,
w tym przepisie jest również warstwa budyniowa, ale ją pominęłam.

10 komentarzy:

  1. Ależ mam ochotę na szarlotkę... pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto bardzo smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością jest wyśmienita :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś nam smaka na tą szarlotke. Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Następna szarlotka będzie z bezą-dziękuję za inspirację:)))
    Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...