Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru plus 2 łyżki cukru waniliowego
- dodatkowo ok. 3/4 - szklanki cukru do ubicia białek
- 6 żółtek i 6 białek
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- 6 dużych jabłek
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki cynamonu (może być mniej)
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta wanilii
opcjonalnie 4 łyżki powideł śliwkowych, u mnie porzeczkowych
Przygotować ciasto:
- Mąkę, cukier, masło i proszek do pieczenia połączyć na kruszonkę
- Dodać żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 2 części (3/4 i 1/4). Zawinąć w folię i schłodzić około 30 min.
- Większą część rozłożyć na dno blachy, nakłuć widelcem i schłodzić dodatkowe 30 min.
- Przygotować jabłka: owoce cienko poszatkować, połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia
- Wyjęty z lodówki spód ciasta posmarować powidłami, ułożyć jabłka. Ubić pianę z białek na sztywno, stopniowo dodając cukier i 2 łyżki mąki ziemniaczanej wyłożyć na jabłka. Na pianę pokruszyć mniejszą część ciasta. Piec ok. 35-45 min. w 180*C.
Na formę 36 x 25 cm
Przepis zmodyfikowany wg mnie- uproszczony
Moje uwagi:
wg mnie można dodać na nadzienie więcej niż 6 jabłek,
ciasto po zagnieceniu było dość suche i nie skleiło mi się w kulkę, po prostu zgniotłam składniki razem w miseczce i takie schłodziłam,
po wyjęciu spodu ciasta z lodówki podpiekłam je na rumiano ( bo mój piekarnik słabo piecze od dołu ), a dopiero potem rozłożyłam dżem, jabłka i pianę z białek, pokruszyłam na to resztę schłodzonego ciasta,
w tym przepisie jest również warstwa budyniowa, ale ją pominęłam.
Ależ mam ochotę na szarlotkę... pycha <3
OdpowiedzUsuńciasto bardzo smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest wyśmienita :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś nam smaka na tą szarlotke. Pozdrawiam;-)
OdpowiedzUsuńPyszne, zjadła bym :)
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNastępna szarlotka będzie z bezą-dziękuję za inspirację:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)))
Kusisz takimi pysznościami. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki :-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznnie ;)
OdpowiedzUsuń