Składniki :
- pól szklanki kaszy jaglanej
- szklanka fasoli czarnej
- 20 dag pieczarek
- 2 jajka
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- cebula, sól
- pieprz, papryka mielona czerwona, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Czarną fasolę namoczyć w wodzie i pozostawić na co najmniej noc, później ugotować do miękkości
- Umyte pieczarki pokroić drobno wraz z cebulą i przesmażyć
- Kaszę jaglaną ugotować wg tego przepisu
- Zmielone siemię zalać 7-9 łyżkami letniej wody, poczekać by masa zgęstniała
- Wszystkie składniki zmiksować łącznie z jajkami i przyprawami
- Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić wierzch
- Piekłam w foremce 25 x 11 cm przez ok. 50 min.
Największą trudność miałam z ugotowaniem fasoli, była twarda i gotowałam ją dość długo. Musiałam uważać, dodawać w trakcie gotowania wodę i mieszać by nie przykleiła mi się do dna garnka.
Dlatego podpowiadam by co mniej niecierpliwi zastąpili ją czerwoną fasolą z puszki.
Dlatego podpowiadam by co mniej niecierpliwi zastąpili ją czerwoną fasolą z puszki.
Na pewno dobrze smakuje ;)
OdpowiedzUsuńKocham kaszę jaglaną więc taka pieczeń jest idealna dla mnie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Na pewno pyszna ta pieczeń, tylko nie za bardzo mogę jeść fasolę...
OdpowiedzUsuń