środa, 3 października 2018

Pieczeń z kaszą jaglaną, pieczarkami i czarną fasolą


Składniki :


  • pól szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka fasoli czarnej
  • 20 dag pieczarek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • cebula, sól
  • pieprz, papryka mielona czerwona, gałka muszkatołowa


Przygotowanie:
  1. Czarną fasolę namoczyć w wodzie i pozostawić na co najmniej noc, później ugotować do miękkości
  2. Umyte pieczarki pokroić drobno wraz z cebulą i przesmażyć 
  3. Kaszę jaglaną ugotować wg tego przepisu
  4. Zmielone siemię zalać 7-9 łyżkami letniej wody, poczekać by masa zgęstniała 
  5. Wszystkie składniki zmiksować łącznie z jajkami i przyprawami
  6. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzić wierzch
  7. Piekłam w foremce 25 x 11 cm przez ok. 50 min.

Największą trudność miałam z ugotowaniem fasoli, była twarda i gotowałam ją dość długo. Musiałam uważać, dodawać w trakcie gotowania wodę i mieszać by nie przykleiła mi się do dna garnka.
Dlatego podpowiadam by co mniej niecierpliwi zastąpili ją  czerwoną fasolą z puszki.

3 komentarze:

  1. Kocham kaszę jaglaną więc taka pieczeń jest idealna dla mnie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno pyszna ta pieczeń, tylko nie za bardzo mogę jeść fasolę...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...