środa, 31 października 2018

Rodzynkowiec


Dzień przed przygotowaniem ciasta rodzynki namoczyć w alkoholu, na drugi dzień rodzynki osączyć, a alkohol zachować.
A tu znajdziecie podobne ciasto, może nawet jeszcze smaczniejsze, nazywa się hiszpan:)


Składniki  na ciasto biszkoptowe:

  • ok. 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 6 jaj dużych lub 7 średnich
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie

Przygotowanie ciasta:

  1. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier i po jednym żółtku- utrzeć
  2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wmieszać do masy jajecznej
  3. Piec w formie 32 x 25 cm  w temp. 160-180*C ( formę wyłożyć papierem do pieczenia)
  4. Po ostudzeniu przekroić na pół

Składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka 
  • 4 łyżki cukru najlepszy puder
  • 1 budyń na 750 ml mleka, ale ugotowany w 2 szklankach mleka 
  • 1 masło
Składniki na polewę:
  • 1 czekolada mleczna i 1 czekolada gorzka
  • 1/2 kostki masła
  • plus rodzynki i alkohol- najlepszy jest spirytus, ale zwykła wódka też będzie ok
Przygotowanie kremu:
  1. Ugotować budyń, masło utrzeć z pudrem, po lekkim przestudzeniu masy  dodawać ją do masła i ucierać razem
Przygotowanie polewy czekoladowej z rodzynkami:
  1. Masło rozgrzać i rozpuścić w nim czekolady ( najlepiej w łaźni wodnej), dodać osączone z alkoholu rodzynki i ewentualnie połowę alkoholu
Przygotowanie rodzynkowca:
  1. Jedną część biszkoptu nasączyć lekko alkoholem, ewentualnie dżemem z czarnej poprzeczki ( bo ze spirytusem ciasto dość pijane :)- posmarować połową masy budyniowej, położyć na to drugi biszkopt, rozsmarować resztę masy budyniowej ( może być jej mniej niż na warstwie poprzedniej) a na nią miękką polewę z rodzynkami w czekoladzie.
Ciasto najlepsze zrobione dziś, a podane na dzień następny.

Inspiracja "103 ciasta siostry Anastazji"

8 komentarzy:

  1. Dziękuję bardzo za ten przepis! Od dawna przymierzałam się do upieczenia tego ciasta, ale nie mogłam znaleźć prostego przepisu :( Teraz już mam więc wypróbuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam ale może być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie nowość. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, jak zazdroszczę tym, którzy jedli to ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie rodzynki mogłabym jeść garściami ;)) niestety moja rodzina za nimi nie przepada...

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet nie patrzę, nie wolno mi jeść takich ciast :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...