Składniki :
- 3 młode cukinie
- 2 cebule
- 2 łyżki musztardy
- kostka bulionowa
- łyżka carry, ja dałam mniej
- łyżeczka kurkuma
- sól, sok z połowy małej cytryny
- łyżeczka miodu, u mnie duża łyżka
- natka lub koperek
Przygotowanie :
- Na patelni z oliwa przesmażamy pokrojoną dość grubo cebulę
- Pokrojoną w dość grube plastry cukinie gotujemy w szerokim garnku na szklance wody z rozpuszczoną kostką bulionową
- Po ok. 5 min.gotowania cukinii ( uważamy by się nie rozpadła) dodajemy musztardę, miód sok i sól do smaku
- Gotujemy jeszcze ok. 3 -5 min.
- Można dodać ok. pół szklanki śmietany i już nie gotować, wymieszać ostrożnie. Ja dodałam żółtko rozmieszane w łyżce wody i zagotowałam całość.
Podałam z brązowym ryżem.
Sosik który się wytworzył był przepyszny, palce lizać:)
Sosik który się wytworzył był przepyszny, palce lizać:)
inspiracja stąd
"carry" czyli "curry" prawda? ;) Nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste i warzywne dania :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Lubię cukinię w każdej postaci. Ten przepis jest super. Pozdrawiam Uleńko serdecznie.
OdpowiedzUsuńJakże wiosennie wygląda Twoja potrawa! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńCukinię uwielbiam. Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!