środa, 7 listopada 2018

Surówka z brukwią


Jakiś czas temu jadłam taką surówkę na Wyspach Brytyjskich.
Tam łatwiej o to warzywo, bo można kupić je razem w zestawie do zupy. 
Wiedziałam, że jak tylko znajdę ją u nas zrobię surówkę. No i jest. 
Brukiew dostałam o znajomych, którzy hodują króliki i właśnie brukiew posiali dla nich :)



Składniki :

  • ok. 15 dag obranej brukwi
  • 2 jabłka
  • 1 duża marchew
  • cukier, sok z cytryny, olej

Przygotowanie :
  1. Brukiew, obrane jabłko i marchew zetrzeć
  2. Składniki wymieszać, polać olejem, posypać cukrem oraz sokiem z cytryny.

Brukiew ma specyficzny smak, może nie każdemu będzie smakować, ale warto ją jeść ze względu na jej wiele dobroczynnych właściwości. (sprawdź jakie)
Czy chcecie wypróbować menu ...królików? 
To może być z pożytkiem dla naszego zdrowia. O ile nie jemy jej codziennie.


                                    Znacie to warzywo?

9 komentarzy:

  1. Nigdy takiej nie jadłam. ciekawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam brukwi, nigdy jej nie jadłam, a nawet nie miałam styczności:)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brukiew znam jako karmę dla zwierząt - a tu okazuje się , że i dla ludzi można zrobić suróweczkę. Pozdrawiam Uleńko serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam brukwi i nawet nie wiedziałam jak wygląda ;) Musiałam sprawdzić w google! :D
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze, nigdy nie jadłam sałatki z brukwi:)
    Moc pozdrowień.

    OdpowiedzUsuń
  6. Brukwi nie znam, ale we Francji popularne sa pewne warzywa, których w Posce nie ma, jak topinambur czy boćwina, ale taka duża, o liściach dochodzących do 40 cm ( blette).
    Nawet nie wiesz ile mi sprawiłaś radości korzystając z mojego przepisu! Cieszę się ogromne, że piernik smakował ;)) pozdrawiam cieplutko 🤗

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie znałam i nigdy nie jadłam, ale może kiedyś uda się go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...