Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (i 1-2 łyżki dodatkowo)
- pół szklanki zmielonych migdałów, najlepsze bez skórki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- pół szklanki mleka
- świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 2/3 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub o połowę mniej aromatu migdałowego)
- około 10 śliwek, przepołowionych i wypestkowanych
Moje uwagi:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
A mąkę i proszek do pieczenia koniecznie przesiać.
A mąkę i proszek do pieczenia koniecznie przesiać.
Do posypki migdałowej dodałam odrobinę mąki, by się lepiej składniki połączyły.
Ja ciasto wyrabiałam robotem na niskich obrotach.
Ja ciasto wyrabiałam robotem na niskich obrotach.
Przygotowanie:
- W naczyniu roztrzepać rózgą kuchenną jajko, mleko, olej, sok i skórkę z cytryny, cukier, ekstrakt z migdałów - tylko do połączenia. Dodać zmielone migdały, przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Jeśli ciasto będzie rzadkie, dodać 1-2 łyżki przesianej mąki dodatkowo i wymieszać.
- Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto. Na wierzch wyłożyć śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze. Na wierzch równomiernie rozłożyć posypkę migdałową.
- Piec w temperaturze 175*C bez termoobiegu przez około 50 - 60 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Migdałowa posypka:
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru
- 30 g masła, w temperaturze pokojowej
- ciut mąki, by składniki łatwiej się połączyły
Składniki wymieszać w miseczce tak jak robi się tradycyjną kruszonkę.
przepis stąd
Słyszałam o nim ale nigdy sama nie piekłam ;)
OdpowiedzUsuńCiasta z dodatkiem migdałów są przepyszne :D
OdpowiedzUsuńale mam na nie ochotę!
OdpowiedzUsuńMigdałowe ciasto z pieczonymi śliwkami- Włosi wpadli na super pomysł :D A Twoje wykonanie cudowne :)
OdpowiedzUsuńjuż czuję ten zapach mniamm, bardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńTakie ciasta po prostu kocham! i mój brzuszek, niestety!!!
OdpowiedzUsuńOj kusisz takim pysznym ciastem. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Nie znałam ale musze zrobić :) To moje smaki!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
bardzo lubię takie ciasta ;)
OdpowiedzUsuń