Składniki :
- ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
- ok. 30 dag grzybów leśnych np. ugotowanych podgrzybków ( u mnie mrożone)
- sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- majeranek, oregano i koperek suszone
- ewentualnie 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
Przygotowanie:
- Do zmielonego mięsa dodać ugotowane, zmielone grzyby
- Cebulę i czosnek pokroić i przesmażyć, dodać do masy mięsno-grzybowej
- Dodać żółtka, przyprawy, wymieszać
- Białka jaj ubić na pianę i dodać je do całości, delikatnie wymieszać, jeśli uznamy że masa nie jest zbytnio ścisła można dodać bułkę lub kaszę- dokładnie wyrobić
- Masę przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm wyłożonej papierem
- Piekłam w temp. 180*C przez 1 godzinę.
Można również podać na ciepło na obiad do surówki i ziemniaków.
Uwielbiam klopsy pod różnymi postaciami i naprawdę często robię. Znacznie częściej niż pasztety, bo te wymagają znacznie więcej pracy :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Dawno nie robiłam klopsa . Przypomniałaś mi o nim. Bez grzybków też chyba udałby się . Pozdrawiam serdecznie 😊
OdpowiedzUsuńMusi smakować wybornie! Pozdrawiam cieplutko! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię klopsy z różnymi dodatkami. Ten z grzybami musi być maga smaczny. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńLubimy klopsy, bo są smaczne i praktyczne, bo można potem jeść na zimno. Ten wygląda smakowicie. Nie mam grzybów leśnych, ale zastąpię je pieczarkami. Może coś z tego wyjdzie. Dziękuję i pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńmusimy wypróbować!
OdpowiedzUsuńNo ładnie. Już o tym powiedziałem swojej żonie.
OdpowiedzUsuń