czwartek, 10 stycznia 2019

Klops z leśnymi grzybami


Składniki :

  • ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • ok. 30 dag grzybów leśnych np. ugotowanych podgrzybków ( u mnie mrożone)
  • sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • majeranek, oregano i koperek suszone 
  • ewentualnie 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny


Przygotowanie:

  1. Do zmielonego mięsa dodać ugotowane, zmielone grzyby
  2. Cebulę i czosnek pokroić i przesmażyć, dodać do masy mięsno-grzybowej
  3. Dodać żółtka, przyprawy, wymieszać
  4. Białka jaj ubić na pianę i dodać je do całości, delikatnie wymieszać, jeśli uznamy że masa nie jest zbytnio ścisła można dodać bułkę lub kaszę- dokładnie wyrobić
  5. Masę przełożyć do foremki o wymiarach 30 x 12 cm wyłożonej papierem
  6. Piekłam w temp. 180*C przez 1 godzinę.
Można również podać na ciepło na obiad do surówki i ziemniaków.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam klopsy pod różnymi postaciami i naprawdę często robię. Znacznie częściej niż pasztety, bo te wymagają znacznie więcej pracy :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam klopsa . Przypomniałaś mi o nim. Bez grzybków też chyba udałby się . Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi smakować wybornie! Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię klopsy z różnymi dodatkami. Ten z grzybami musi być maga smaczny. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubimy klopsy, bo są smaczne i praktyczne, bo można potem jeść na zimno. Ten wygląda smakowicie. Nie mam grzybów leśnych, ale zastąpię je pieczarkami. Może coś z tego wyjdzie. Dziękuję i pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  6. No ładnie. Już o tym powiedziałem swojej żonie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...