Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 1 szklanka oleju, dla mnie najlepszy rektyfikowany
- 2 żółtka
- 1/2 -1 łyżeczka musztardy
- sól, ewentualnie kilka kropel soku z cytryny i cukier puder do smaku
- jeśli trzeba kilka łyżeczek ciepłej wody
Przygotowanie:
- Z umytych jaj wybić do wąskiego naczynia 2 żółtka, dołożyć musztardę, sól i wlać olej, ewentualnie sok
- Mieszać chwilę mikserem nie podnosząc go do góry, potem podnosząc; góra,dół miksujemy do uzyskania gęstego majonezu
- Jeśli uznamy, że za gęsty to dodać łyżeczkę wody, miksować.
Naczynie do robienia majonezu mikserem nie powinno być szersze od główki
miksującej.
miksującej.
Sztuka zrobienia majonezu nie udała mi się od początku do końca :(
Skorzystałam z rady, co zrobić gdy majonez się zważy ?
Należy wybić na miseczkę żółtko, dodać małą łyżeczkę musztardy i dodawać po łyżeczce zważonego majonezu mieszając ciągle rózgą. Udało się.
Majonez uratowałam :)
I użyłam go do pysznej sałatki. Przepis wkrótce.
Takie wpisy zawsze są przydatne :)
OdpowiedzUsuńCiekawy post. Często się majonez waży... ale teraz zamiast go wyrzucić będę ratować ;)
OdpowiedzUsuńDomowy majonez jest naprawdę pyszny i zdrowy. U mnie w domku obecny od zawsze :D Uwielbiam również wersję z czosnkiem :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Bardzo dziękuję za ten wpis. Niezwykle przydatny bo kilka razy mi się to przydarzyło. :)
OdpowiedzUsuńMój tata robił pyszny domowy majonez.:)
OdpowiedzUsuńŚwietna rada! A ja głupi często taki zważony majonez wyrzucałem :o
OdpowiedzUsuńJa kiedyś robiłem majonez. Próbowałem kilka razy, zmarnowałem 6 żółtek. Cały czas się rozwarstwiał. W końcu wylałem , to wszystko na patelnię i zrobiłem omlet. Miał smak majonezu, był puszysty i pyszny. Jest to dobry sposób na nieudany majonez.
OdpowiedzUsuńto był fajny omlet :)
Usuń