czwartek, 7 lutego 2019

Jak uratować zważony majonez


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki :


  • 1 szklanka oleju, dla mnie najlepszy rektyfikowany
  • 2 żółtka
  • 1/2 -1 łyżeczka musztardy
  • sól, ewentualnie kilka kropel soku z cytryny i cukier puder do smaku
  • jeśli trzeba kilka łyżeczek ciepłej wody

Przygotowanie:
  1. Z umytych jaj wybić do wąskiego naczynia 2 żółtka, dołożyć musztardę, sól i wlać olej, ewentualnie sok
  2. Mieszać chwilę mikserem nie podnosząc go do góry, potem podnosząc; góra,dół miksujemy do uzyskania gęstego majonezu
  3. Jeśli uznamy, że za gęsty to dodać łyżeczkę wody, miksować.

Naczynie do robienia majonezu mikserem nie powinno być szersze od główki
miksującej. 


Sztuka zrobienia majonezu nie udała mi się od początku do końca :(
Skorzystałam z rady, co zrobić gdy majonez się zważy ?
Należy wybić na miseczkę żółtko, dodać małą łyżeczkę musztardy i dodawać po  łyżeczce zważonego majonezu mieszając ciągle rózgą. Udało się.
Majonez uratowałam :)
I użyłam go do pysznej sałatki. Przepis wkrótce.



6 komentarzy:

  1. Takie wpisy zawsze są przydatne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy post. Często się majonez waży... ale teraz zamiast go wyrzucić będę ratować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy majonez jest naprawdę pyszny i zdrowy. U mnie w domku obecny od zawsze :D Uwielbiam również wersję z czosnkiem :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za ten wpis. Niezwykle przydatny bo kilka razy mi się to przydarzyło. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój tata robił pyszny domowy majonez.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna rada! A ja głupi często taki zważony majonez wyrzucałem :o

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...