wtorek, 14 maja 2019

Chłodnik z botwinki



Składniki :

  • pęczek botwinki
  • ewentualnie 2 średnie buraki
  • pęczek rzodkiewek
  • 2-3 zielone ogórki
  • mały pęczek natki, koperku, szczypiorku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mały pęczek włoszczyzny
  • liść laurowy, kilka ziaren pieprzu
  • sok z cytryny lub ocet z czerwonego winogrona
  • sól, pieprz mielony, cukier
  • kefir



Przygotowanie:
  1. Marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz liść laurowy i ziarna pieprzu wrzucić do ok. 3/4 l wody - gotować
  2. W trakcie dodać pokrojone buraki, gdy się wygotują dodać umytą, pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami- gotować do miękkości, wystudzić
  3. Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki, obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plasterki czy kostkę, posolić- pozostawić na kilka minut
  4. Do wystudzonego wywaru buraczanego dodać rzodkiewkę i odciśnięte z soli ogórki- wymieszać, zakwasić sokiem z cytryny lub octem
  5. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem mielonym
  6. Wsypać pokrojony szczypiorek, koperek i natkę
  7. Dodać kefiru wg uznania - wymieszać i ewentualnie ugotowane, pokrojone jajko.

9 komentarzy:

  1. W sumie bardzo fajny przepis, chyba najczęściej polecany na gorące dni. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia zapraszam do mojej strony hhtp//krystynaczarnecka.pl /

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam, mogłabym jeść i jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już dawno nie jadłam botwinki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Za to chłodnik z botwinki UWIELBIAM!!! :)
    Pozdrowionka ciepłe posyłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubimy bardzo,smaczny i zdrowy :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...