Składniki :
- pęczek botwinki
- ewentualnie 2 średnie buraki
- pęczek rzodkiewek
- 2-3 zielone ogórki
- mały pęczek natki, koperku, szczypiorku
- 2-3 ząbki czosnku
- mały pęczek włoszczyzny
- liść laurowy, kilka ziaren pieprzu
- sok z cytryny lub ocet z czerwonego winogrona
- sól, pieprz mielony, cukier
- kefir
Przygotowanie:
- Marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz liść laurowy i ziarna pieprzu wrzucić do ok. 3/4 l wody - gotować
- W trakcie dodać pokrojone buraki, gdy się wygotują dodać umytą, pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami- gotować do miękkości, wystudzić
- Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki, obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plasterki czy kostkę, posolić- pozostawić na kilka minut
- Do wystudzonego wywaru buraczanego dodać rzodkiewkę i odciśnięte z soli ogórki- wymieszać, zakwasić sokiem z cytryny lub octem
- Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem mielonym
- Wsypać pokrojony szczypiorek, koperek i natkę
- Dodać kefiru wg uznania - wymieszać i ewentualnie ugotowane, pokrojone jajko.
Z pewnością wyborny:)
OdpowiedzUsuńładny kolor ma ta zupa:)
OdpowiedzUsuńW sumie bardzo fajny przepis, chyba najczęściej polecany na gorące dni. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia zapraszam do mojej strony hhtp//krystynaczarnecka.pl /
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam ☺
OdpowiedzUsuńuwielbiam, mogłabym jeść i jeść :-)
OdpowiedzUsuńprzepyszny!!!
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie jadłam botwinki!
OdpowiedzUsuńZa to chłodnik z botwinki UWIELBIAM!!! :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka ciepłe posyłam.
Lubimy bardzo,smaczny i zdrowy :-)
OdpowiedzUsuń