- 100 g szynki parmeńskiej
- 200 g świeżych truskawek
- 2 świeże gruszki
- małe opakowanie rukoli
- ziarno słonecznika
- Truskawki umyć, pokroić na mniejsze cząstki
- Szynkę porwać na kawałki
- Umytą, obraną gruszkę pokroić na małe kawałki
- Ziarno słonecznika uprażyć na patelni
- Wszystko połączyć, posypać słonecznikiem i polać sosem.
Składniki na sos:
musztarda miodowa i francuska, oliwa, miód, sok z cytryny.
W wersji jeszcze bogatszej gruszkę można zastąpić świeżą figą i dodać ser feta.
Witaj końcówką kwietnia
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym taką sałatkę. Tylko jaką teraz gruszkę kupię?
Pozdrawiam nadzieją na piękny maj
Ja kupiłam gruszkę Konferencję.
UsuńIdealna, wiosenna sałatka :)
OdpowiedzUsuń