poniedziałek, 1 maja 2023

Chleb z sokiem marchewkowym na mące orkiszowej robiony robotem planetarnym

 


Składniki :

  • 2 szklanki mąki orkiszowej typ 630
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • 1 i 1/2 szklanki soku marchwiowego
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • duża garść orzechów laskowych
  • 50 g drożdży świeżych
  • ok. 1/3 szklanki mleka




Przygotowanie:
  1. Odmierzone mąki wsypać do miski robota planetarnego
  2. Żurawinę i orzechy namoczyć
  3. W letnim mleku rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki- wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia
  4. Do miski z mąką dodać wyrośnięte drożdże, lekko podgrzany sok marchwiowy i mieszamy hakiem
  5. W następnej kolejności dodać osączone na sicie żurawinę i orzechy, orzechy pokroiłam na małe kawałki
  6. Składniki ponownie wymieszałam robotem, ciasto połączyło się w kulkę, jeśli jest zbyt luźne dodać trochę mąki
  7. Foremkę o średnicy 20 cm posmarowałam smalcem i przełożyłam do niej masę chlebową, posypałam mąką 
  8. Piekarnik nagrzałam do 230*C i gdy chleb wyraźnie podrósł wstawiłam go do piekarnika w którym umieściłam również kamień na którym piekę pizze
  9. Po 20 min. pieczenia przykryłam chleb folią aluminiową, dopiekłam przez ok. 45 min.
  10. Po wyjęciu studziłam na kratce. Chleb ma piękny marchewkowy kolor.




Moje uwagi:
Mój chlebek bardzo wyrósł, pewnie byłby niższy gdyby to była większa foremka, ale na tamten moment dysponowałam szklaną, małą.
Foremkę w którym piekę chleb smaruję zawsze smalcem i to wydaje mi się dobrym rozwiązaniem, bo chlebek dobrze wychodzi i nie przywiera.
Następnym razem włożę do piekarnika naczynie z wodą, bo skórka chleba trochę była za twarda.



6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...