Składniki :
- 2 szklanki mąki orkiszowej typ 630
- 1 szklanka mąki pszennej typ 500
- 1 i 1/2 szklanki soku marchwiowego
- pół szklanki suszonej żurawiny
- duża garść orzechów laskowych
- 50 g drożdży świeżych
- ok. 1/3 szklanki mleka
Przygotowanie:
- Odmierzone mąki wsypać do miski robota planetarnego
- Żurawinę i orzechy namoczyć
- W letnim mleku rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki- wymieszać i pozostawić w cieple do wyrośnięcia
- Do miski z mąką dodać wyrośnięte drożdże, lekko podgrzany sok marchwiowy i mieszamy hakiem
- W następnej kolejności dodać osączone na sicie żurawinę i orzechy, orzechy pokroiłam na małe kawałki
- Składniki ponownie wymieszałam robotem, ciasto połączyło się w kulkę, jeśli jest zbyt luźne dodać trochę mąki
- Foremkę o średnicy 20 cm posmarowałam smalcem i przełożyłam do niej masę chlebową, posypałam mąką
- Piekarnik nagrzałam do 230*C i gdy chleb wyraźnie podrósł wstawiłam go do piekarnika w którym umieściłam również kamień na którym piekę pizze
- Po 20 min. pieczenia przykryłam chleb folią aluminiową, dopiekłam przez ok. 45 min.
- Po wyjęciu studziłam na kratce. Chleb ma piękny marchewkowy kolor.
Moje uwagi:
Mój chlebek bardzo wyrósł, pewnie byłby niższy gdyby to była większa foremka, ale na tamten moment dysponowałam szklaną, małą.
Foremkę w którym piekę chleb smaruję zawsze smalcem i to wydaje mi się dobrym rozwiązaniem, bo chlebek dobrze wychodzi i nie przywiera.
Następnym razem włożę do piekarnika naczynie z wodą, bo skórka chleba trochę była za twarda.
Apetycznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńMniaaaaaam, nigdy takiego nie jadłem a wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńBoże mój, te rączyny trzymające taki cudny chlebek!
OdpowiedzUsuńidealnie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na chleb, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te Twoje prace pełne koloru i pozytywnej energii :-).
OdpowiedzUsuńកីឡាបាល់ទាត់អនឡាញ